Érik a szeder, egyúttal gyorsan meg is romlik. 2-3 napon belül fel kell használni, különben már csak a cefrébe jó, már aki gyűjtöget ilyesmit. Ehhez a tortához érdemes felfőzni a gyümölcsöt, mert ha csak nyersen turmixoljuk bele, előfordulhat, hogy már másnap erjedt ízét érezzük. Jobb megelőzni a bajt.
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
3 ek nyírfacukor
10 dkg kókuszreszelék
1 ek kakaópor (20-22 százalékos)
késhegynyi szódabikarbóna
A szederhabhoz:
30 dkg szeder
nyírfacukor
5 dl cocomas (kókusztejszín)
2 dkg zselatin
A díszítéshez:
szederszemek
- Először is főzzük fel a szedret annyi nyírfacukorral, hogy ne legyen túl savanyú, és főzés közben oldjuk fel benne a zselatint (elkeverhetjük egy kevés vízzel, mielőtt a szederhez adjuk).
- Süssük meg a tésztát: melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, és egy 26 centis tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt. A tojásokat üssük egy edénybe, adjuk hozzá a nyírfacukrot, és kézi robotgéppel habosítsuk 5-6 percig. Szép magas habot kell kapnunk. Villámgyorsan keverjük hozzá a szárazanyagokat, azaz a kókuszreszeléket, a kakaóport és a szódabikarbónát. Szilikonlapáttal keverjük át, de gyorsan, mert a kókuszreszelék magába szívja a tojáshabot. Öntsük a masszát a formába, és kb. 20 perc alatt süssük meg.
- A cocomast felhasználás előtt 20 perccel tegyük fagyasztóba, hogy habbá tudjuk verni. Ha megfelelően lehűlt, verjük fel, majd adjuk hozzá a kihűlőben levő szederpürét. Fontos, hogy ne legyen még kocsonyás, mert a zselatinnak a teljes habot kell majd megkötnie. Egyenletesen keverjük el, hogy ilyen szép színe legyen, mint a képen.
- Vágjuk félbe a tésztánkat, az alsó lapot tegyük tortatálra, vegyük körül tortagyűrűvel. Öntsük a massza felét a lapra, tegyük rá a másik lapot, jöhet a krém másik fele, és tegyük hűtőbe dermedni a tortát.
- Amikor megdermedt, díszítsük a szederszemekkel.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nagyon szépen köszönjük az újabb receptet! Nagy rajongói vagyunk a tortáidnak!
V