Hagyományos húsvéti étel – igaz, nem nálunk, hanem Angliában – a hot cross buns, azaz a forró keresztes buci. Pontosan az, amit a neve is kifejez: friss édes zsemle, amelyet két vonal keresztez. Állítólag még a kereszténység előtti korból származik, és a négy évszakot jelképezte a buci négyfelé osztása – de mára a keresztre feszítés, ezzel együtt a feltámadás szimbólumává vált. Teljesen egyszerű péksüti, amit a fűszerek és a kandírozott gyümölcsök (vagy a mazsola) tesznek különlegessé.
2,2 dl tej
1 tojás
45 dkg búzaliszt
1,5 teáskanál mézessütemény fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, ánizs, kardamom keveréke)
fél teáskanál só
4 dkg kristálycukor
5 dkg vaj megolvasztva
1 zacskó instant élesztő (7g)
10 dkg mazsola vagy kandírozott gyümölcs
A kereszthez:
5 dkg búzaliszt
2,5 dkg vaj
2 evőkanál víz
A kenéshez:
0,3 dl tej
2,5 dkg kristálycukor
1. A lisztet tálba tesszük, elkeverjük benne a száraz élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a fűszert is. Meglangyosítjuk a tejet, feloldjuk benne a cukrot, és a liszthez öntjük, majd jöhet a tojás, az olvasztott vaj. Gyúrjuk össze a tésztát, hogy jó rugalmas legyen, a vége felé gyúrjuk bele a kandírozott gyümölcsöket. Szórjuk meg a tészta tetejét kevés liszttel, és kelesszük duplájára (nem kell meleg helyre tenni).
2. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára vagy gyúrólapra, gyúrjuk át kicsit, majd osszuk 12 részre, és mind a 12 darabból formázzunk gömböket – amelyeket már a sütőpapírral borított tepsire sorakoztatunk, kellő távolságra egymástól (legalább 4-5 centi).
Ismét kelesztés következik, addig, amíg nagyjából kétszeresükre nem nőnek a gombócok.
3. Közben egy tálkában összemorzsoljuk a kereszthez való lisztet, vajat, és éppen csak annyi vizet teszünk hozzá, hogy lágy, nyomózsákból nyomható masszát kapjunk. A megkelt bucik tetejére kereszt alakot rajzolunk a lágy masszából.
4. Előmelegített sütőbe tesszük 200 C fokon kb 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük légkeveréses sütőben. Sülés alatt összemelegítjük a kenéshez kimért tejet, és cukrot, majd a sütőből kivett, még forró bucik tetejét jól átkenjük a cukros tejjel. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: