Mai Móni

Ezt eszik az angolok húsvétkor: hot cross buns

Hagyományos húsvéti étel – igaz, nem nálunk, hanem Angliában  – a hot cross buns, azaz a forró keresztes buci. Pontosan az, amit a neve is kifejez: friss édes zsemle, amelyet két vonal keresztez. Állítólag még a kereszténység előtti korból származik, és a négy évszakot jelképezte a buci négyfelé osztása – de mára a keresztre feszítés, ezzel együtt a feltámadás szimbólumává vált. Teljesen egyszerű péksüti, amit a fűszerek és a kandírozott gyümölcsök (vagy a mazsola) tesznek különlegessé.

 Hot cross bunsHozzávalók a tésztához:

2,2 dl tej

1 tojás

45 dkg búzaliszt

1,5 teáskanál mézessütemény fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, ánizs, kardamom keveréke)

fél teáskanál só

4 dkg kristálycukor

5 dkg vaj megolvasztva

1 zacskó instant élesztő (7g)

10 dkg mazsola vagy kandírozott gyümölcs

A kereszthez:

5 dkg búzaliszt

2,5 dkg vaj

2 evőkanál víz

A kenéshez:

0,3 dl tej

2,5 dkg kristálycukor

1. A lisztet tálba tesszük, elkeverjük benne a száraz élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a fűszert is. Meglangyosítjuk a tejet, feloldjuk benne a cukrot, és a liszthez öntjük, majd jöhet a tojás, az olvasztott vaj. Gyúrjuk össze a tésztát, hogy jó rugalmas legyen, a vége felé gyúrjuk bele a kandírozott gyümölcsöket. Szórjuk meg a tészta tetejét kevés liszttel, és kelesszük duplájára (nem kell meleg helyre tenni).

2. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára vagy gyúrólapra, gyúrjuk át kicsit, majd osszuk 12 részre, és mind a 12 darabból formázzunk gömböket – amelyeket már a sütőpapírral borított tepsire sorakoztatunk, kellő távolságra egymástól (legalább 4-5 centi).

a1Ismét kelesztés következik, addig, amíg nagyjából kétszeresükre nem nőnek a gombócok.

 3. Közben egy tálkában összemorzsoljuk a kereszthez való lisztet, vajat, és éppen csak annyi vizet teszünk hozzá, hogy lágy, nyomózsákból nyomható masszát kapjunk. A megkelt bucik tetejére kereszt alakot rajzolunk a lágy masszából.

a24. Előmelegített sütőbe tesszük 200 C fokon kb 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük légkeveréses sütőben. Sülés alatt összemelegítjük a kenéshez kimért tejet, és cukrot, majd a sütőből kivett, még forró bucik tetejét jól átkenjük a cukros tejjel. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.

 

 

 

Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!