Mai Móni

Rosa Parks és a Segítsüti – 2013 ősz

Itt van az ősz, újra segít a süti – ezúttal a Magyar Rett Szindróma Alapítvány támogatása a célunk. Harminc blogger készült különféle süteményekkel, amelyekre mától lehet licitálni a Segítsüti weboldalán, egészen 20.-a, tehát péntek 16 óráig. A licitek 1000 forintról indulnak, bárki licitálhat, mindössze egy egyszerű regisztráció szükséges hozzá.

Talán többen emlékeztek rá, szeptemberben készült egy megható fotósorozat Rett szindrómás kislányok (ez a betegség ugyanis szinte kizárólag a lányokat érinti) és színészek közreműködésével, szintén adománygyűjtési céllal.

Őket támogatjuk tehát most mi is. Úgy gondoltam, egyik kedvenc saját fejlesztésű tortámat indítom az árverésen, Rosa Parks-ot. Habcsókos, tejszínes, meggyes, csokis – minden kedvenc egy helyen.

rosa parks1

Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
6 tojás sárgája
15 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 kk sütőpor

A habhoz:
6 tojásfehérje
20 dkg cukor
1 ek kakaópor

A töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
1 vaníliás pudingpor
3-4 ek cukor
6 dkg étcsoki+0,5 dl tejszín
4 dl tejszín
1 csomag zselatin fix
porcukor a tejszínhabba

A tetejére még 4 dkg olvasztott étcsoki

rosa parks2

 

Elkészítés:

1. Két habcsókos piskótaszerű lapot kell sütnünk, az egyik alulra, a másik felülre kerül majd. A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat,a lisztet és a sütőport. Sűrű masszát kapunk, amit pontosan kétfelé osztunk. Ha van két 26 centis tortaformánk, vagy állítható tortagyűrűnk, akkor egyszerre is tudjuk sütni légkeverésen a két lapot; ha nincs, egymás után kell sütnünk őket. A sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk a tészta felét, elég ragacsos massza, úgyhogy kenni kell.

2. Habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral, amikor kemény, belekeverjük a kakaóport. A hab felét is elosztjuk szépen a tésztán. Ha van még egy ugyanakkora tortaformánk, akkor abba a tészta és hab másik felét tesszük. Légkeverésen 160, alsó-felső sütéssel 180 fokon 35 percig sütjük a lapokat.

3. Amíg sülnek a lapok, a meggybefőttet lábasba öntjük, a levéből kiveszünk fél decit, ebben elkeverjük a pudingport és a cukrot, és amikor  forr a meggy, beleöntjük. Megvárjuk, amíg besűrűsödik, és elzárjuk alatta a lángot.

4. A megsült tortalapokat hagyjuk kihűlni, majd kiválasztjuk a szebbiket, ez lesz a teteje. A másikat körülvesszük tortagyűrűvel, rákenjük a sűrű meggyes tölteléket, és kihűtjük.

5.  A 6 dkg étcsokit mikróban összeolvasztjuk a csokival, és szép egyenletesen eloszlatjuk a meggyes töltelék tetején.

6. Verjük fel habbá a 4 dl tejszínt a Zselatin fixszel és ízlés szerinti porcukorral, és ezt kenjük újabb rétegként a tortára.

7. A torta tetejének félretett habcsókos lapot vágjuk fel 12 egyforma cikkre, és helyezzük el a tejszínhabon. A tetejét csorgassuk meg a megolvasztott 4 deka csokival.

 

Nos, hát ez az én felajánlásom. Lehet licitálni!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!