Amikor George Hamiltonra rátaláltam, úgy gondoltam, megvan a tökéletes torta.
Vékony tészta, habcsók, tejszínhab és eper.
Egyik nap eszembe jutott, hogy el kéne készítenem a “fekete” párját. Ez a gondolat aztán egybevágott azzal, hogy egy ismerősöm megkért arra, süssek neki feketeerdő tortát.
Elindult a vezérhangya, és elkészült az én feketeerdő adaptációm. Legalább olyan jó, mint G.H.
Amikor elkészült, az villant be: legyen a neve Rosa Parks.
Hogy honnan jött az ötlet, nem tudom. Ugyanis hiába gondolkodtam, nem jutott eszembe, ki volt Rosa Parks, egyáltalán volt-e ilyen nevű “valaki”.
Utánazéztem. Hát volt. Ráadásul február 4-én lett volna 100 éves.
Ő volt az, aki 1955. december elsején az Egyesült Államok-beli Montgomeryben a buszvezető felszólítása ellenére nem adta át a helyét egy fehérbőrű utasnak, s akit ezért letartóztattak. Ez az esemény volt az elindítója a montgomery buszbojkottnak, amelynek vezetője Martin Luther King lett.
A bojkott során arra kérték a fekete lakosságot, hogy ne használják a buszokat a megkülönböztetés elleni tiltakozásul – addig ugyanis a feketék csak a busz hátuljában, a számukra fenntartott részben foglalhattak helyet. Hogy Parksot miért is tartóztatták le, arról így ír a wikipédia:
1955. december 1-jén, csütörtökön, este 6 órakor, miután egész nap a Montgomery Fair áruházban dolgozott, Parks felszállt a Cleveland Avenue-i buszra Montgomery belvárosában. Fizetett, majd leült egy üres helyre a feketéknek fenntartott rész első sorában, a busz közepén, közvetlenül a fehéreknek fenntartott tíz hely mögött. Ahogy a busz haladt tovább, lassan megteltek a fehéreknek fenntartott helyek. A harmadik megállónál, az Empire színház előtt újabb fehérek szálltak fel. Blake [a sofőr] szokása szerint körülnézett, látta, hogy a fehérek ülőhelyei megteltek, és két vagy három ember még áll, ezért Parks mögé tette az elválasztótáblát, és rászólt az ott ülő négy feketére, hogy álljanak fel és adják át a helyüket. Évekkel később, visszaemlékezve erre a napra Parks azt mondta, „Mikor a fehér sofőr felénk lépett, intett, és megparancsolta, hogy keljünk fel a helyünkről, éreztem, hogy úgy borít el az elszántság, mint a takaró egy téli éjszakán.”
A buszbojkott végül 381 napig tartott, közel 40 000 afroamerikai oldotta meg másképp közlekedését – a legtöbben gyalogoltak. Több tucat busz állt kihasználatlanul, a busztársaság komoly veszteséget szenvedett, míg végül eltörölték a faji megkülönböztetésről szóló törvényt.
Sokszor az ember nem gondolná, hogy egy kicsinek tűnő bátor tett milyen lavinát képes elindítani.
Legyetek bátrak tehát.
És készítsétek el a Rosa Parks tortát, nem fogjátok megbánni. A lapok ugyanúgy készülnek, mint a George Hamiltonnál, csupán a lisztből 3 dkg-ot kakaóporral helyettesítünk, illetve a habba is kerül 1 ek kakaópor.
Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
6 tojás sárgája
15 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
A habhoz:
6 tojásfehérje
20 dkg cukor
1 ek kakaópor
A töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
1 vaníliás pudingpor
3-4 ek cukor
A csokiréteg:
10 dkg étcsoki+1 dl tejszín
A tejszínhabos réteg:
4 dl tejszín
1 csomag zselatin fix
porcukor a tejszínhabba
A tetejére még 4 dkg olvasztott étcsoki
1. Két habcsókos piskótaszerű lapot kell sütnünk, az egyik alulra, a másik felülre kerül majd. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat,a lisztet és a sütőport. Sűrű masszát kapunk, amit pontosan kétfelé osztunk. Ha van két 26 centis tortaformánk, vagy állítható tortagyűrűnk, akkor egyszerre is tudjuk sütni légkeverésen a két lapot; ha nincs, egymás után kell sütnünk őket. A sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk a tészta felét, elég ragacsos massza, úgyhogy kenni kell.
Habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral, amikor kemény, belekeverjük a kakaóport. A hab felét is elosztjuk szépen a tésztán. Ha van még egy ugyanakkora tortaformánk, akkor abba a tészta és hab másik felét tesszük. Légkeverésen 160, alsó-felső sütéssel 180 fokon 35 percig sütjük a lapokat.
Amíg sülnek a lapok, a meggybefőttet lábasba öntjük, a levéből kiveszünk fél decit, ebben elkeverjük a pudingport és a cukrot, és amikor forr a meggy, beleöntjük. Megvárjuk, amíg besűrűsödik, és elzárjuk alatta a lángot.
A megsült tortalapokat hagyjuk kihűlni, majd kiválasztjuk a szebbiket, ez lesz a teteje. A másikra rákenjük a sűrű meggyes tölteléket. 4. Az 1 dl tejszínt mikróban felforrósítjuk, beletördeljük az étcsokit, és addig kevergetjük, amíg fényes, sűrű, egynemű sötétbarna massza nem lesz. Nagy részét ráöntjük a meggyre, elsimítjuk, egy keveset hagyunk a tetejére, díszítésnek. Tegyük hűtőbe a tortát.
Most már ne csüggedjetek, a vége felé járunk. Fel kell verni a 4 dl tejszínt a Zselatin fixszel, és tetszés szerinti porcukorral.
Mehet a csokira.
A tetejének meghagyott tortalapot felvágjuk 12 szeletre, és így szeletenként rátesszük a tortára.
Utolsó mozzanat: megcsorgatjuk olvasztott csokival.
Ennyi!
Hogy tetszik?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nagyon durván finomnak tűnik. És annyira egyszerűen írtad le, hogy még én is, aki nem vagyok nagy torta zseni, szívesen nekiállok legközelebb.
Ez nagyon sikerült!
Nagyon jól néz ki, és George sem volt éppen csúnya 🙂
Huuu, remelem lesz ilyen a kavezoban is!!
Miota megkostoltuk a sütijeid, törzsvendegek lettünk !
Ferjemnek mar csak egy vagya van: az összes tortad össze kellene gyurni, es puncs szeletet csinalni belöle, az lenne neki a kanaan 🙂
Persze nem kell komolyan venni, de ha legközelebb hazalatogatunk, priviben megkereslek, szeretnenk 1-2 tortat rendelni, ha van ra mod. Ilyet is mindenkepp, ha lehet.
Igen, van a kávézóban:) A puncs szeletet meg javasolni fogom…:DD
Nagyon tetszik a torta és a történet is olyan felkavaró!
Nagyon megtetszett, meg is sütöttem, a tojáshab sajnos összeesett, így nem lett ropogós. Már felverni is nehéz volt, mert az elején belezúdítottam a porcukrot. Az egész egy kicsit tömény lett, pedig cukorból kevesebbet tettem bele. Persze nekem így is ízlik, csak másra számítottam. Még gyakorolnom kell ezeket a habokat.
Sajnálom – azt azóta én is tapasztalta, hogy a habcsókos tető erősen sütőfüggő. Minden sütő más – megpróbáltam egy másikban elkészíteni, ugyanazon a hőfokon, és bizony nem olyan lett. Ezt sajnos ki kell tapasztalni, lehet, hoyg alacsonyabb hőfok kell, sajnos, még csak meg sem tudom mondani a tutit.