Útnak indítottam a legutóbbi nyereményjáték nyertesei számára a sütisdobozokat – egyet tegnap, egyet ma, a harmadik nyertes, Hajnalka eddig még nem jelentkezett.
Olyan sós sütit sikerült előállítanom, amelynek csomagolásakor családom hangos morgolódással jelezte egyet nem értését: mindet maguknak akarták volna. Fakanál Évánál találtam a receptet, csak felszoroztam a mennyiségeket 25 dkg vajhoz. Nagyjából. Mert kerekítettem, természetesen,volt, amit felfelé, volt, amit lefelé. Az eredmény nagyon finom lett, próbáljátok ki, hamar készen van, pihentetni sem kell a tésztát.
Abszolút kezdőknek is ajánlom!
Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg vaj (vagy margarin, aki azt használ)
1 tk só
20 dkg reszelt sajt (ajánlom a füstöltet, vagy részben, vagy egészen, mert nagyon finom íze lesz a tésztának tőle)
9 ek tejföl
a tetejére felvert tojás
A lisztet tálba szórom, elkeverem a sóval, majd a vajjal elmorzsolom a két tenyerem között. Utána a többi alapanyagot is hozzáadom, és tésztát gyúrok belőle. Ha nagyon ragadna a tészta, még egy kis lisztet lehet hozzá adni nyugodtan.
A sütőt előmelegítem légkeverésen 190 fokosra. (Ha csak alsó-felső sütés van, úgy 200 fok.)
A tésztát kinyújtom kb. 2 mm vékonyra, a tetejét megkenem felvert tojással.
Megszórom egy részét darálatlan mákkal, egy részét fekete hagymamaggal, egy részét szezámmaggal (köménymag is lehetett volna). Zsófi kedvéért egy sávot üresen hagytam.
Derelyevágóval felvágom, majd tepsibe rakom. Nekem két nagy tepsibe belefért jó szorosan. Légkeverésen lehet egyszerre sütni a kettőt, úgy tehát 190 fokon 21-22 perc. Alsó-felső sütéssel egyesével mehet, 200 fokon 24 percig. Az én sütőmmel. De ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mert mint ahogy azt már sokan, sok helyen mondták, minden sütő más!
A nyertesek türelmét kértem a szabónés kivonatot illetően – főleg, hogy a minap jelentkezett nálam e-mailben Pataki Mária egy közeli hozzátartozója, és képzeljétek: A dolgozó nő háztartása szerzője él, 89 éves lesz idén, és ha minden jól megy, sikerül találkoznom vele.
Az lenne ám a nagy szám!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
De nagyon szuper lenne ha talalkoznatok!!!Mindenkepp irj rola es az elmenyrol!!!!
Kedves Móni! Milyen típusú, márkájú sütőd van? Szeretnénk venni egy újat és úgy látom a tied nagyon szépen süt. Köszönettel, Dóri
Kérdezni is akartam korábban az egyik hozzászóló nem e rokona, mert Pataki vezetéknével írt (bocs, hogy nem keresem vissza).Szóval csak nem ő?
Semmi sütőpor? Semmi szódabikarbona?Dusi kérdezi.
Azta Móni, ez csúcs! 89 éves és még tudnak is arról, hogy írsz a művéből?! Ez telitalálat! Olyan jó lenne valami olvasói kérdezz-feleleket csinálni vele majd. Valahogy úgy, hogy ide megírnánk a kérdéseinket és te mazsoláznál belőle és feltennéd neki.Nagyon szorítok, hogy összejöjjön egy randi.
SEMMI! Én is csodálkoztam, de nem kell hozzá se élesztő, se sütőpor, se szódabikarbóna!
Kedves Dóri, az én sütőm Siemens HM745500H típusú kombinált tűzhely. Nem is látom, hogy Magyarországon lehet-e kapni valahol, Nagykanizsán vettem kb. 6 éve. Nagyon szeretem.
Jehudit, jó ötlet!!!!
Bergamott, nem, nem ő az, nem Pataki a vezetékneve. Amúgy azért keresett meg, mert Pataki Máriának, ill. a családnak sincs példánya a könyvből – de mondtam, hogy az enyémet sajnos nem adhatom oda…:)
Köszönöm itt is, megkaptam a nyereménysütiket, isteni finomak lettek. Férjem egy szempillantás alatt rárepült az említett sajtos rudakra… 🙂
Ó,köszi-köszi!!!!!Kedvenc a sósrud,csak eddig nekem valahogy olyan lassan készült el mindig.A légkeverésemet még mindig nem tudom rendesen használni,köszönöm a tippet!
Móni, én is megkaptam a sütiket, és borzasztóan finomak!!! :)Hálás köszönetem érte!Ivett
Moni ! én ezt a sztorit eladnám egy újságnak + levédeném ,mert az újságírok lopkodják a jó ötleteket !Ha nem jelentkeznek a 3.sütiért én szívesen elfogadnám 🙂 Pataki Anikó Nem tartozom az említett családhoz. /Pollak volt régen , de ez történelem ./
Én rákerestem a könyvre és több netes antikváriumban kapható, ha a család szeretne egy példányt.(Sőt egyéb művei is szerepelnek kapható státusszal.)
Móni, én szoktam csinálni egy nagyon hasonló sajtosrudat – nem tejföl, hanem hat kanál víz és egy kanál ecet kell hozzá, sajtból pedig csak 10 deka -, és megcsináltam bryndzával, na, az is nagoyn különleges volt, egyszer pedig márványsajtot is sütöttem bele. próbáld ki, érdemes! A Pataki Máriás találkozót meg én is nagyon várom!!! 🙂
Kedves Móni!Megsütöttem, és nagyon finom lett!! Ezer köszönet érte! http://culinariaungaria.blogspot.de/2012/06/kernige-knusper-cracker-oder-avanti.htmlÜdv,Krisz! 🙂