Segítsüti 2011. ősz

Tegnap már leírtam, miről van szó, most következzék az én felajánlásom: legújabb hobbim, a bagelsütés ihlette – íme, két édes variáció.

Meggyes-mascarponés és ricottás-körtedzsemes töltött bagel

(16 darab)

Hozzávalók:

1 kg liszt

5 dl langyos víz

1,5 dkg élesztő

2 ek cukor

2 tk só

2 ek olaj

Töltelék:

25 dkg mascarpone

25 dkg ricotta

meggy- és körtedzsem

A főzéshez:

2 ek cukor

1 kk szódabikarbóna

A tetejére:

1 felvert tojás

szeletelt mandula

mák

A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepében mélyedést alakítunk ki; ide borítjuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig, amíg az élesztő fel nem habosodik, pihentetjük. Utána a sót és az olajat is hozzátesszük, és összegyúrjuk a tésztát. Kemény, nehezen engedelmeskedő tészta lesz ez, de a bagelhez pontosan ilyen kell. Amikor szépen összeállt, letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra).

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és jól átgyúrjuk, kinyomjuk belőle a levegőt; henger formára alakítjuk, majd 16 egyforma részre vágjuk. Ezekből zsemle formájú kis cipókat gömbölyítünk, és tíz percig ismét pihentetjük.

Pihentetés után a zsemléket kinyújtjuk, de csak egy irányba, nevezhetnénk téglalapnak, de inkább egy  25 centi hosszú, és 6-7 centi széles ovális formát kell kapnunk. Ennek az egyik hosszanti részére kenjük a tölteléket: vékony, kétcentis csíkba a mascarponét, rá a meggydzsemet; ugyanígy másikra a ricottát, rá a körtedzsemet, majd feltekerjük a tésztát, és egy kis víz segítségével alaposan “leragasztjuk” a szélét.

 A végeket is összedolgozzuk: az egyik véget leragasztjuk, és belecsúsztatjuk a nem összedolgozott felébe.

Így, ahogy a képen látható. Újfent kis víz segítségével mindent alaposan “leragasztunk”. Így kapjuk meg a klasszikus bagel formát.

Amikor már a tészták felét megformáztuk, melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, ezen kívül tegyünk fel egy széles lábasba vizet (kb. 8 centi magasan álljon az edényben), és kezdjük forralni. Amikor forr, szórjuk bele a cukrot és a szódabikarbónát, majd a bageleket főzzük mindkét oldalukon egy-egy percig.

Utána szedjük ki sütőpapírral borított tepsire, kenjük meg tojással, szórjuk meg mákkal és vágott mandulával, és süssük meg kb. 20 perc alatt.

Ennyi, így röviden.

ITT lehet licitálni!

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »