A maradék főtt krumpli felhasználásának remek módja. Lehet köret, önálló étel, vagy ha apróbb golyókat gyúrunk a masszából, levesbetét is. Ez most épp szalonnás, de kerülhetett volna bele sült hagyma, juhtúró, kéksajt, zöldfűszer – tulajdonképpen bármi. Forgathatjuk zsemlemorzsába, hagymás zsírba, vagy hagyhatjuk “meztelenül” – ízlés, kedv és lehetőség szerint.
Hozzávalók (4 személyre):
0,5 kg főtt krumpli
1 tojás
10 dkg húsos füstölt szalonna
só
bors
10 dkg liszt
Egy nagy lábasban egy kanál sóval vizet forralunk. Amíg felforr, összeállítjuk a masszát: a főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, nagyon kevés olajon kiolvasztjuk a zsírját, majd szépen meg is pirítjuk. A főtt krumplihoz adjuk a többi hozzávalóval együtt, és jól összekeverjük.
Jól formázható masszát kell kapnunk, amelyből egy önként jelentkező gyerekkel is meggyúrathatjuk a gombócokat; jól fog szórakozni.
A gombócokot a forró vízbe rakosgatjuk; először szépen leülnek az edény aljára, majd ahogy főnek, feljönnek a víz tetejére. Egy-két percet még hagyjuk, aztán szedjük ki őket. Mint mondtam, forgathatjuk pirított zsemlemorzsába – én ezt tettem. De ami nagyon fontos, hogy fokhagymás tejföllel tálaljuk.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Jaj, hát ezt a finom gombócodat én most elképzeltem pirított, apróra vágott vecsésivel, tejföllel meglocsolva…
tuti ki fogom próbálni.
egyedül a zsemlemorzsa a negatív szereplő, párom nem szereti. de a fokhagymás tejföl mennyeien hangzik.
holnapután ez lesz a köret. köszönet érte.
(holnapra savanyúkáposztába bújtatott sertéscomb lesz…ha valakinek esetleg segít 5let gyanánt)
Zsuzsa, hát bizony, jól hangzik!!
4gyerek, köszi az ötletet (érdekes, hogy a tiéd is savanyúkáposztás, mint Zsuzsáé.:))
nyami!! A nyál összefutott a számban, azt hiszem holnapután nálunk is ez lesz, mert holnapra már csirkemájjal töltött gombafejet rendelt a ház ura. 😀
Én is ki fogom próbálni hamarosan.
Hűha! Valamelyik nap feltétlenül kipróbáljuk! Nekem a kéksajt a csábító, úgyhogy lehet, hogy azt fogok beletenni! 🙂 Nálunk holnap mustáros csirkemell lesz az ebéd joghurtos salátával, meg egy kis krumplival. Csak, hogy én is adjak valami ötletet! 🙂
Gabika, nálunk az ma volt:)))
Mit gondolsz, kitől “loptam” a mustáros csirke receptjét? :))
Jééé… én még csak édes krumpligombócokkal találkoztam.
Sajnos tuti nem főzhetem meg,
tiltólistás minden nudli, gombóc, tócsni, lángos és társai.
Ezeken nőtt fel, fizikai rosszullét fogja el, ha meglátja őket a tányéron. :O
Kár, pedig amúgy mind milyen finom… Az én férjem a főzelékekkel van így (illetve volt, de az elmúlt néhány évben határozott javulást tapasztaltam).
Fantasztikus ötlet ez a gombóckodás, a konkrét recept is nagyszerű, és a fantáziámat máris alaposan beindítta…..:-)
ennyire nem beszélek tájszólással, természetesen “beindította”:-D
Pedig akár Petőfi is mondhatta volna…:)))
Változott a felállás.
Megtörtént ma ebédre ez a gombóc.
Isteni volt, bár a 2 kicsi nem óhajtotta a fokhagymás tejfölet, de tejföl azért kellett.
Szóval akinek megmozgatta a fantáziáját ez a recept, annak ajánlom mozgassa meg az ujjait is, s készítse el. Nem fog csalódni.
Örülök, hogy ízlett!:)
Mmmmm! nagyon finomnak tűnik4 És tök jó,hogy fel lehet használni hozzá a maradékot! 🙂
Kipróbáltam! egy baj van vele most agyalhatok mi legyen a vacsi 🙂
:)) Hát egy újabb adag gombóc…
sesame, nekem is a maradék adta hozzá az ötletet – és nagyon bevált.