Amint azt tegnap megígértem, ma írok a nekem már egyszer bevált diéta részleteiről.
Teljes neve Hay-féle elkülönített étrend; dr. Howard Hay amerikai orvosról nevezték el, aki – és innentől idézem Ursula Summ könyvét – “az élelmiszereket két – fehérje-, iiletve szénhidrátdús – csoportra osztotta; az emberi testet pedig a szervezetben végbemenő kémiai folyamatok szerint vizsgálta. A sav- illetve bázisképző élelmiszerek elkülönítésével, ezek helyes táplálkozási arányának kialakításával sikerült megszüntetnie vesepanaszait.
Savképző anyag minden fehérje és szénhidrát. Ha túl sokat eszünk belőlük, testünkben savtúltermelés keletkezik. A szervezet nem képes megbirkózni a felhalmozódott salakanyaggal, és kezdetben ólmos fáradtsággal védekezik. A kedvezőtlenül összeállított étrend következtében jelentkeznek a közismert civilizációs betegségek.
A bázisképző élelmiszerek – ilyenek a különböző főzelékek, saláták, nyers ételek és gyümölcsök – Hay doktor véleménye szerint képesek a szervezetünkben lévő savakat semlegesíteni, majd azok káros elemeit a vesén és a beleken át elvezetni. Ezekből tehát négyszer annyit kellene fogyasztanunk, mint a szénhidrát- és fehérjedús élelmiszerekből.”
Ebben a diétában nagyon nagy a hangsúly a napi ötszöri étkezésen. Fontos a bőséges reggeli, ennek kihagyása egyáltalán nem segíti elő a fogyást, annyit érünk el vele, hogy a szervezetünk tovább alszik, az anyagcsere felborul, legalábbis nem úgy működik, ahogy kellene. Azt meg szerintem mindenki tudja, milyen kellemetlen…
Az elkülönített étrendben az a jó, hogy nem kell külön magunknak főzőcskéznünk; ha mondjuk húst eszünk zöldséggel (klasszikus), a családnak adhatunk még plusz köretként krumplit, rizst. De az is lehet, hogy megbarátkoznak a diétánkkal, és ők is csatlakoznak. Amikor a 600 kalóriás fogyókúrát csináltam, egyedülálló lány voltam, nem kellett senkire főznöm. Ma rajtam kívül öt ember várja, hogy tegyek valamit az asztalra – egyszerűen nem tudom megtenni, hogy ne kóstoljak bele ebbe-abba. De ha nagyjából megegyezik a többiek ebédje az enyémmel, hát nem is kell, hogy emiatt lelkiismeretfurdalásom legyen.
És akkor lássuk a csoportosítást: kék lesz a fehérjék színe, zöld a semlegeseké, bordó a szénhidrátoké. Egy étkezésen belül vagy fehérjéket, vagy szénhidrátokat fogyasszunk, mindkét csoport keverhető a semlegesekkel. Egy fehérjés és egy szénhidrátos étkezés között négy órának kell eltelnie.
Szénhidrátok: minden gabonaféleség: búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, köles, kukorica, hajdina, hántolatlan natúr rizs és ezek csírái.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)