Mai Móni

MákszezON: nyiss habos mákossal!

Ahogy közeleg a tél, egyre jobban kívánjuk a mákos sütiket. Hamarosan elérkezik a bejgli, meg a flódni ideje is – addig szoktassuk magunkat ezzel a kis kecses habos mákossal. Óvatosan kell bánni a cukor adagolásával: a habcsókból nem nagyon lehet kispórolni, akkor nem lesz finom roppanós, viszont a töltelékbe éppen ezért nincs szükség sokra, mert különben borzasztó édes lesz a végeredmény. Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

2 ek tejföl

1 tk sütőpor

csipet só

 

A töltelékhez:

30 dkg darált mák

8 dkg porcukor

2 ek búzadara

2 dl tej

reszelt citromhéj (kandírozott narancshéj is lehet)

barack- vagy meggylekvár a töltelék alá

 

A tetejére:

4 tojásfehérje

20 dkg cukor

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk: először a lisztet tesszük tálba a vajjal, a két tenyerünk között összemorzsoljuk, amíg már nem maradnak a keverékben nagyobb vajdarabok. Belekeverjük a porcukrot, a sütőpor és a sót, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Nem kell pihentetni, egyből kinyújtjuk, és egy sütőpapírral borított 29 cm átmérőjű piteformába tesszük a tésztát, szépen felnyomkodva a perem felső széléig. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra, és kb. 15 percig elősütjük a tésztát.

2. Közben elkészítjük a tölteléket: összekeverjük egy edényben a mákot, a porcukrot, a búzadarát, a citromhéjat (kandírozott narancshéjat), felforraljuk a tejet egy kis lábasban, majd beleöntjük ezt a keveréket, és jó alaposan elkeverjük.

3. Az elősütött tésztára kenünk egy kis lekvárt, belesimítjuk a tölteléket, és még öt percre visszatoljuk a sütőbe.

4. A tojásfehérjékből a cukorral habot verünk, olyat, ami fényes, már nem folyik, de még nem is túl kemény. Habzsákba töltjük, amire fél centis nyílást vágunk, majd csúcsokat nyomunk a máktöltelékre.

5. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 110 fokosra, és 35 percre még egyszer visszatoljuk a sütit.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!