Kétség nem fér hozzá, a világ legegyszerűbb desszertjei a pohárkrémek. Persze, van, ami bonyolult, mert úgy kezdődik, hogy süss egy adag mákos gubát, de többségük inkább a krém-gyümölcs-keksz (vagy valamilyen tészta) egymásra rétegezéséről szól, és pont arra jók, hogy megmentsék a helyzetet, amikor a vendégek, a család, bárki desszert után áhítozik, de nincs mód kivárni, hogy megsüljön valami jó kis süti.
Vagy éppen baleset történik, a süti nem úgy sikerül, ahogy akartuk – semmi baj! Nálam az üzemben előfordult már, hogy a mille feuille krémje kissé lágyabb lett, mint kellett volna, és pohárban végezték a sütemények, hát mit mondjak, egyáltalán nem volt így rosszabb sem az ízük, sem az állaguk, ráadásul csinos, színes tetejű csatos üvegekben prezentáltam őket, úgyhogy mindenki örült. Mielőtt bármit kidobnál azért, mert nem olyan lett, mint a Pinterest fotón, gondold végig, nem lehetne-e újrahasznosítani, mondjuk pohárban.
Nekem ezúttal maradék krémem volt egy tortából (szakmai ártalom), ezért lett a gyerekeim örömére extra desszert ebéd utánra.
Hozzávalók 4-6 pohárhoz (attól függően, ki mekkora poharat használ…)
3 dl habtejszín
12 dkg mascarpone (fél doboz)
4 ek cukor
kb. 30 dkg aprított eper
zabkeksz, kb 20 dkg
karamellöntet
Először a karamellt készítjük elé, hogy ne legyen forró, amikor a habra kerül. A hozzávalói:
12 dkg cukor
2 dl habtejszín
Olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk, de ne sötétre, mert akkor nagyon sötét lesz a kész öntet is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, kész.
Jöhet a krém. A tejszínt a mascarponéval és a cukorral habbá verjük. Nem kell keményre, pohárkrémnél az a jobb, ha kissé lágy, de már épp nem folyós. Belekeverjük az eper felét, hogy megszínezze kissé a krémünket.
A poharak aljába zabkekszet tördelünk, nyomunk rá a krémből, jöhet egy kis eper, megint krém, eper és karamellöntet.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: