Ezt a receptet egyszer el kell készíteni, és utána az ember ünnepélyesen megfogadja, hogy eztán már soha máshogy. Csak így.
Mindennel együtt húsz-huszonöt perc alatt megvan, és nekem jobban is ízlik, mint a búzadarával készülő gombóc.
- 0,5 l víz
- 15 dkg kukoricadara
- 0,5 kg túró
- fél kk. só
A karamellöntethez:
- 13 dkg cukor
- 2 dl habtejszín
- 2 dkg vaj
A vizet a sóval egy lábasban felforraljuk, beleöntjük a darát, és pár perc alatt sűrű masszává főzzük. Hozzáadjuk a túrót, és gépi habverővel jól összedolgozzuk. Kicsit várunk, amíg hűl és összébb áll, addig megpirítjuk hozzá kevés olajon a zsemlemorzsát.
Vizes kézzel gombócokat formázunk a darás túróból, majd meghempergetjük a zsemlemorzsában.
Ezúttal karamellt készítettem hozzá, ez a bevált receptem: olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk, de ne sötétre, mert akkor nagyon sötét lesz a kész öntet is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, és keverjük bele a vajat. Kész.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Én szoktam egy kevés sót is rakni a karamellöntetbe, különlegesebb íze lesz. Nem tudom, a túrógombóchoz passzol-e úgy is, de vaníliafagyival vagy gesztenyepüréhez (meglepő, én is most karácsony tájékán fedeztem fel) szerintem nagyon klassz!
Nagyon örülök minden új receptnek,a leirtak után úgy érzem nagyon finom lesz. Feltétlenül kipróbálom! Köszönöm!
Ha túró helyett felforralsz egy fél liter joghurtot, majd lassan beleöntesz 10 dkg zabkorpát – a többi ugyanaz. Vajban pirítok teljes kiőrlésű zsemlemorzsát és lám! máris kész a gyors, diétás túrógombóc. Még túró sem kell hozzá, tehát sokkal olcsóbb is. És nagyon finom.
🙂 Nekem is van hasonló receptem kefirrel.