Mai Móni

Körte ketrecben, meg a bundás kóla

Tudjátok, mi az a bundás kóla?

Na jó, elmondom.

Nemrég Zalaegerszegen adott koncertet Presser Gábor, ennek kapcsán jelent meg vele egy kis interjúcska a Zalaco magazinban, amelynek én is munkatársa vagyok. Ez egy picikének indult újság, de most már 10000 példány felett jelenünk meg kb. másfél havonta; Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyékben, a Zalaco pékség boltjaiban ingyenesen terjesztik. Nagyon büszke vagyok rá, klassz kis cikkeket írunk bele hárman-négyen, igazi jutalomjáték nekem.
Nos tehát, ebben az újságban olvasható, hogy Presser az előadói estjén elmesélte néhány dal történetét – vagy a keletkezéséét, vagy olyasmit, ami később csapódott hozzá. Szóval, a bundás kóla sztorija:

…egy másik alkalommal éppen a szobámban ültem, egy barátom az ajtófélfát támasztotta, és megkérdezte: „Te, mi az a bundás kóla?”
„Nem tudom.” „Pedig kéne, Te írtad.” Hoppá, hát persze, leesett, és rögtön reagáltam. „Az nem bundás kóla…” A dal ugyanis így szól: „Kicsi, veszek neked egy ezüstláncot, jó, aranyból lesz majd. És bundát, stólát, vagy mit tudom én…”. „Honnan tudtad, hogy ez az?”
„Hát én írtam.”

A szöveg egyébként A gazdag fiú szerelme című dalban hangzik el.

Na és akkor most hogyan jön a képbe a ketreces körte? Hát úgy, hogy a fent említett magazinba mindig én írom a receptet, most éppen ez következett.

fotó 2(2)Azért is ajánlom figyelmetekbe, mert nagyon finom, laktató, akár az ünnepi menü megkoronázására is kiváló. Ráadásul nem bonyolult, a körtét előre megfőzhetjük, ebben az esetben az adott napon csak be kell tekernünk a tésztával, és megsütni.

fotó 4(1)

 

Hozzávalók 4 személyre:

4 közepes körte

1 tekercs (kb. 250 g) leveles tészta

2 dl száraz fehérbor

fahéj

néhány szem szegfűszeg

2 ek nádcukor

fél citrom

1 tojás

5 dkg porcukor

 

Elkészítés:

  1. A körtéket hámozzuk meg.
  2. Öntsük a bort 2 dl vízzel egy akkora edénybe, amelyben úgy elfér majd a négy körte, hogy el is lepi a folyadék. Adjuk a borhoz a nádcukrot, keverjük el. Dobjuk bele a fahéjat és a szegfűszeget, majd helyezzük el a körtéket és a fél citromot is az edényben. Főzzük a gyümölcsöt kb. 15 percig, majd hűtsük ki és szárítsuk meg.fotó 2(1)
  3. Tekerjük ki a leveles tésztát, és szórjuk meg a felületét egy szűrő segítségével egyenletesen porcukorral (nem kell vastagon). fotó 1
  4. Vágjuk a tésztát másfél centi széles, és a lehető leghosszabb csíkokra…fotó 3…és tekerjük körbe velük a körtéket (a porcukros felük legyen belül). fotó 5(1)
  5. Kenjük le a becsomagolt körtéket felvert tojás felével.
  6. Helyezzük tepsire a gyümölcsöket, süssük őket 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd újra kenjük le a tojással, és adjunk nekik még 10 percet, hogy szép pirosra süljenek.fotó 1(1)

A visszamaradt fűszeres borból készíthetünk sodót a körték mellé: 4 tojássárgát keverjünk el a már nem forró borral, és addig melegítsük, amíg be nem sűrűsödik. Ne forraljuk, mert akkor összeugrik a tojás.

 

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!