Tudjátok, mi az a bundás kóla?
Na jó, elmondom.
Nemrég Zalaegerszegen adott koncertet Presser Gábor, ennek kapcsán jelent meg vele egy kis interjúcska a Zalaco magazinban, amelynek én is munkatársa vagyok. Ez egy picikének indult újság, de most már 10000 példány felett jelenünk meg kb. másfél havonta; Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyékben, a Zalaco pékség boltjaiban ingyenesen terjesztik. Nagyon büszke vagyok rá, klassz kis cikkeket írunk bele hárman-négyen, igazi jutalomjáték nekem.
Nos tehát, ebben az újságban olvasható, hogy Presser az előadói estjén elmesélte néhány dal történetét – vagy a keletkezéséét, vagy olyasmit, ami később csapódott hozzá. Szóval, a bundás kóla sztorija:
…egy másik alkalommal éppen a szobámban ültem, egy barátom az ajtófélfát támasztotta, és megkérdezte: „Te, mi az a bundás kóla?”
„Nem tudom.” „Pedig kéne, Te írtad.” Hoppá, hát persze, leesett, és rögtön reagáltam. „Az nem bundás kóla…” A dal ugyanis így szól: „Kicsi, veszek neked egy ezüstláncot, jó, aranyból lesz majd. És bundát, stólát, vagy mit tudom én…”. „Honnan tudtad, hogy ez az?”
„Hát én írtam.”
A szöveg egyébként A gazdag fiú szerelme című dalban hangzik el.
Na és akkor most hogyan jön a képbe a ketreces körte? Hát úgy, hogy a fent említett magazinba mindig én írom a receptet, most éppen ez következett.
Azért is ajánlom figyelmetekbe, mert nagyon finom, laktató, akár az ünnepi menü megkoronázására is kiváló. Ráadásul nem bonyolult, a körtét előre megfőzhetjük, ebben az esetben az adott napon csak be kell tekernünk a tésztával, és megsütni.
Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes körte
1 tekercs (kb. 250 g) leveles tészta
2 dl száraz fehérbor
fahéj
néhány szem szegfűszeg
2 ek nádcukor
fél citrom
1 tojás
5 dkg porcukor
Elkészítés:
- A körtéket hámozzuk meg.
- Öntsük a bort 2 dl vízzel egy akkora edénybe, amelyben úgy elfér majd a négy körte, hogy el is lepi a folyadék. Adjuk a borhoz a nádcukrot, keverjük el. Dobjuk bele a fahéjat és a szegfűszeget, majd helyezzük el a körtéket és a fél citromot is az edényben. Főzzük a gyümölcsöt kb. 15 percig, majd hűtsük ki és szárítsuk meg.
- Tekerjük ki a leveles tésztát, és szórjuk meg a felületét egy szűrő segítségével egyenletesen porcukorral (nem kell vastagon).
- Vágjuk a tésztát másfél centi széles, és a lehető leghosszabb csíkokra……és tekerjük körbe velük a körtéket (a porcukros felük legyen belül).
- Kenjük le a becsomagolt körtéket felvert tojás felével.
- Helyezzük tepsire a gyümölcsöket, süssük őket 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd újra kenjük le a tojással, és adjunk nekik még 10 percet, hogy szép pirosra süljenek.
A visszamaradt fűszeres borból készíthetünk sodót a körték mellé: 4 tojássárgát keverjünk el a már nem forró borral, és addig melegítsük, amíg be nem sűrűsödik. Ne forraljuk, mert akkor összeugrik a tojás.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: