Egyik közvetlen családtagom, akinek két hónapja javasoltam, hogy próbálja ki a paleolit étrendet tekintettel a tavasszal rendszeresen előkerülő allergiájára, s aki ezt nagyjából meg is tette, a minap megállapította, hogy bár nem gondolta volna, de határozottan jobban érzi magát, fogyott vagy négy kilót (ami nem igazság, mert neki nem is lett volna muszáj), és meglepődött saját erőnléti állapotán, amikor mostanában újra futni kezdett. És kikötötte, hogy azért erről ne írjak – hát őrzöm inkognitóját.
Egyébként Nemmondommegki allergiája is rövid idő alatt, és egészen “halkan” levonult.
Hangsúlyozom: jelenleg kísérletet folytatok magamon, magunkon, milyen hatással van a szervezetünkre, ha mellőzzük a lisztet, a cukrot, a keményítő-tartalmú ételeket, illetve a tejet. Nem tartom magam paleósnak, mivel nem tudom szívemből azt mondani a padlizsánra, hogy nem jó, miközben az egyik kedvencem. Nem mondok le a paradicsomról sem, vagy a mézről, és nem tettem magamévá az ősemberes filozófiát.
A kávézóban viszont, amelynek cukrásza vagyok, nagy sikere van a paleo sütiknek, ami folyamatos kísérletezésre és újításra sarkall engem. Eddig hiányzott a paleo sorból a szaftos, piteszerű süti. Hát, most már van az is. A pite kialakításában óriási segítséget jelentett a tapasztalt paleós, Alexandra receptje.
Hozzávalók az alaphoz:
20 dkg finomra őrölt mandula
8 dkg kókuszolaj
csipet só
2 ek víz (csak annyi, amennyitől összeáll a “tészta”)
Töltelék:
6 közepes alma hámozva, kis kockákra vágva
2 dl kókuszkrém (cocomas márkájút használom, 300 forintba kerül)
5 tojás sárgája
kb. 8 dkg eritrit (vagy más természetes édesítő)
1 ek útifűmaghéj*
fahéj
A tetejére:
5 dkg szeletelt mandula
Az alap hozzávalóit összegyúrjuk, annyi vízet adunk hozzá, hogy összeálljon a “tészta”. Az én piteformám 29 cm átmérőjű, ebbe nyomkodtam a mandulás keveréket. 180 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.
Az almakockákat megpároljuk kevés vízben egy kis fahéjjal, eritrittel.
A kókuszkrémet összekeverjük 1 dl vízzel, a tojássárgákkal, az eritrittel, és folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig forrósítjuk, majd belekeverjük az útifűmaghéjat is, ettől teljesen pudingszerű lesz.
Beleforgatjuk az almakockákat a krémbe, és az egészet a piteformába öntjük. A végén megszórjuk száraz serpenyőben megpirított mandulával.
*Ez a hozzávaló nem olcsó ugyan, de ha valaki komolyan gondolja az életmódváltósdit, vagy a paleózást, érdemes beszerezni, mert süteménykrémek, mártások készítésénél nagy segítséget jelent.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Az útifűmaghéjnak van valamilyen mellékíze?
nincs! csak sűrít.
kerestem már több boltban útifűmaghéját de nem kaptam. Hol lehet beszerezni?
Hol lehet kapni útifűmaghéjat, már több helyen kerestem de nem kaptam?
Bioboltokban beszerezhető.
Móni, segíts légyszi! Tegnap sütöttem egy paleo kenyér-lepényt. Lenmagot, napraforgómagot, szezámmagot daráltam bele, került bele még tojás, víz, só, szódabikarbóna, kacsazsír. Sütés végére zöld lett! Az illata, íze nem rossz, de fogalmam sincs, mitől zöldült be… Te, mint az alapanyagok nagy ismerője, mit gondolsz? Megehetem vajon? Nehogy én is bezöldüljek… 😀 (egyébként egyetlen oka volt, hogy megsütöttem, a férjem szülinapjáról megmaradt mennyei kacsazsír ;))
PMZsu, hát képzeld, én a kókuszos paleo sütinél jártam úgy, hogy zöld lett a piskóta, méghozzá az alja – amikor tettem bele kókuszzsírt. Aztán kihagytam belőle, és nem lett zöld. Úgyhogy, megkérdezem ezt a paleós csoportban, de addig is, szerintem megeheted, én legalábbis megenném…:) Na, de majd írnak talán okosságokat a tapasztalt paleósok.
Valaki kérdezte nemrég, hol van a FB-n paleós csoport, ha ő erre jár, jelezzen!
Naszóval, azt mondják az okosok, hogy a napraforgó antioxidáns nélkül tutira zöld lesz. Egy kis aszkorbinsavat adj hozzá legközelebb. 🙂 De eheted nyugodtan. 🙂
Van hozzá link is: http://paleovital.hu/?p=12077
Aszkorbinsav helyett az is megoldás, ha szőlőmaglisztet teszel bele, az is gátolja az oxidálódást (viszont jóval drágább…).
Jajjdejó, köszönöm szépen! 🙂
Megcsináltam ezt a tortát, és isteni finom!!! Valamint szép is lett, majdnem olyan szép, mint a tied. 🙂 Köszönöm a receptet!
Nagyon örülök:)
Szia! Olyan kérdésemvan, hogy az őrült mandula helyett mehet bele a liszt? mert most éppen az van otthon… És ha igen, mennyi? kevesebb vagy több? Nagyon tetszik a recept, ki szeretném próbálni. 🙂
Köszönöm!
Szia! hát ha nem paleózol, akkor javaslom, hogy 20 dkg lisztet dolgozz össze 10 dkg vajjal, 6 dkg porcukorral, 1-2 ek tejföllel, 1 kk sütőporral és egy csipet sóval. Ezt nyújtsd ki, és süsd meg egy piteformában, mondjuk úgy 180 fokon 15 perc alatt. Ne hagyd nagyon megpirulni.
De, paleózom, mandulalisztre gondoltam 🙂
Jaaa:)) Persze, jó, az gyakorlatilag darált mandula.
🙂 Akkor marad minden ugyan úgy ;). Köszönöm! Holnap kipróbálom!
Még annyi, h a végén bele kell tenni a hűtőbe vagy semmit nem kell vele csinálni? 🙂 Mert sütőbe ahogy értem, nem.. 🙂
Igen, hűtőbe kell tenni:)
Na, bocsi az idétlen kérdésekért, csak nekem nem volt egyértelmű ;). Te hogy vagy megtalálható a facebookon? Mindenképp rád hovatkozva szeretném majd közzétenni a süti, nagyon jó néz ki, rem.finom is lett 🙂
Praktikák sok gyerekhez. Mobilon nézel? Mert a teljes verzióban a jobb sávban ott van a FB ablak.
Köszönöm, megvagy! 🙂 További sok sikert!
szia, tegnap fedeztem fel a blogod, tuti rendszeres olvasó leszek, pont ilyen fennséges sütiket kutattam már egy ideje! az lenne a kérdésem, hogy alma nélkül szerinted megállja e a helyét ez a süti? vhogy nem kívánkozik hozzá nekem. elhagyhatom? vagy funkciója van, pl. a nedvességtartalma miatt?
köszönöm a választ és nagy gratula! 🙂
Bocsánat, hogy nem válaszoltam gyorsa, de nagyon keveset voltam gépközelben… Szóval, ha még aktuális: elkészítheted a sütit csak krémmel is, persze, de én akkor egy jóval kisebb formában, kevesebb mandulával készíteném el az alját.
Szia! Ez nagyon jól néz ki! Egy kérdés: a tésztába mandula helyett mehet mondjuk kókuszliszt? Vagy mivel tudnám esetleg helyettesíteni a mandulát? (Esetleg nyílgyökér-kókusz keverék?) Köszönöm, annyira szuper sütiket sütsz! :))
Nem tudok tutit mondani, csak hogy próbáld meg… Mást nem próbáltam még ilyen “pitetésztának”. 🙂
Köszönöm! Lehet, hogy ki fogom próbálni! 🙂
Szia! Kókuszkrém helyett kókusztejjel is működhet szerinted, ha kihagyom a vizet? Köszönöm!
Szia, igen!