Mai Móni

Madártej újra: habgaluskát mikróban!

Az a helyzet,hogy Gabojsza ültette a bogarat a fülembe tegnap. Az ő madártejes posztjáról eszembe jutott Gabi barátnőm, aki már vagy egy éve mondta nekem, hogy a habgaluskákat csakis mikróban készíti, mert annyival egyszerűbb. Akkor erről a nagyon fontos információról egyszerűen megfeledkeztem, de tegnap, miután kellő idegesítő impulzus ért ahhoz, hogy a konyhában eluralkodott 30 fok dacára nekiálljak főzőcskézni, eltökélt voltam abban, hogy kipróbálom ezt a módszert, annak ellenére, hogy nem rajongok a mikrohullámú sütőért, és ritkán is használom.
Egész egyszerűen annyit mondhatok, ez forradalmi. Bár az életemet nem változtatta meg maga a felfedezés, de ott és akkor ünnepélyesen megfogadtam, a madártej habgaluskáját eztán már csak így készítem. Mikróban.
Az egész gyártási művelet lerövidül vagy háromnegyed órával, a habgaluska a szokásos egy óra helyett tíz perc alatt megvan. Nem csöpögtetem össze a konyhapultot tejjel. Ráadásul kiváló lesz a kis “úszó szigetek” (angolul így hívják a madártejet: floating island) állaga; szóval, a mikrót, ha másért nem is, a madártejért érdemes megtartani.

A madártej receptjét a linkre kattintva elolvashatjátok.
Ezúttal először a vaníliamártást készítettem el, hogy minél előbb mehessen a hűtőbe.
Amikor a sodó már közelítette a hűtőbe tehetőség hőfokát, a fehérjéket 3 ek cukorral kemény habbá vertem.

Vízbe mártott fagyiskanállal egy nagy lapos tányérra adagoltam annyi habot, amennyi kényelmesen elfért.

A mikróba tettem, és 900 W-on 1 percig melegítettem. A galuskák duplájukra nőttek.
Az én mikróm nagyteljesítményű, nem mindenkié tud ennyit, tehát ki kell tapasztalni, hogy pontosan addig süssük, hogy ne legyen sült tojásfehérje ízű a galuska, de dagadjon a duplájára.
Később kicsit leeresztenek ugyan, de az ízük másnap is ugyanolyan jó.
Bár, bevallom, igazából sosem szerettem a habgaluskát a madártejen…nem is értettem soha, mit lehet benne szeretni…de ez olyan, mint amilyennek lennie kell.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. sedith says:

    Ha meg a tálat teszed be a keményre vert habbal, és majd a kész habot szaggatod, akkor 2-3 percre rövidül le a mozzanat, szintén a mikró teljesítménye függvényében.:D Tavaly óta, mióta Ottisnál olvastam, én is ugyanígy készítem a habgaluskát a madártejhez. 🙂 Amúgy nagyon ritkán láttam addig hozzá, éppen a macerás habkifőzés miatt. 😛

  2. Maimoni says:

    Nahát…ezt is kipróbálom!

  3. sedith says:

    :):):)Amúgy tényleg vigyázni kell, nehogy túlsüljön a hab, mert anyósom mikrójával megjártam, hogy fehér habrántottát készítettem. 🙂

  4. gabi79 says:

    Móni! Légy szíves küldj egy tállal, nyitom az ablakot! Egy kulcsonttörött 2 évessel szenvedő 33 hetes kismama fohásza 🙂 Lehet erőt veszek a giga pocakomon és a dgadó lábamon és nekiállok. Csak a nőgyógyászom meg ne tudja, mert diétára ítélt!

  5. zsuzsa says:

    Ezt én is ki fogom próbálni! Imádjuk a madártejet, habbal. Naná hogy én sem szeretem a hab főzőcskézését! Véletlenül palacsinta sütésére nincs valamilyen jó ötleted? Csak egy picivel tartson rövidebb ideig úgy 30-40 darab megsütése! :))

  6. Bartush says:

    Én bevallom töredelmesen, ilyen forróságban nem merek madártojást készíteni, pedig finom nagyon. Viszont azt sajnálom, hogy nem pár hete írtad ezt a posztot, mert 1 hónapig olyan konyhában voltam, amiben nem volt sütő csak főzőlap és micro, nem süthettem. Jó lett volna vmi édes, a micros sütiket nem kedveljük.

  7. zsuzsi says:

    Zsuzsa, en palacsintat minimum ket, neha harom serpenyovel sutok. Ki kell tapasztalni, nekem nagyon keves ures idovel sikerul dolgoznom a tobbserpenyos modszerrel, ugy feleido alatt megvan.

  8. goba says:

    Sosem készítettem még Madártejet, pont azért, mert nem értettem, mit lehet azon az úszó habon szeretni. Pont pár hete meséltem barátnőmnek, hogy a vaníliás tej oké, de a hab nem. Férj viszont szereti, lehet, hogy ezzel a módszerrel megörvendeztetem 🙂

  9. Bogi says:

    Én is azóta csinálom gyakrabban, amióta ráleltem egy rémegyszerű módszerre- a mikrózást is hallottam, de mellőzöm a mikrohullámokat, ha lehet. én úgy készítem, hogy felfőzöm a madártej krémjét, majd a felvert tojásfehérjét szép nagy halmokba halmozom a tetejére- fontos, hogy olyan lábosban készüljön, ami aztán huss, mehet a sütőbe:) a krémnek nem árt az a pár perc plusz meleg, kicsit még sűrűsödik. mielőtt berakom az előmelegített sütőbe, vékonyan megszórom cukorral a habok tetejét. mire barnulni kezd (pár perc), kész is van a tökéletes hab. olyan jó állagúak, hogy még a gyertya is megáll benne:)- nagyfiam pár éve madártejtortát kapott:) jópofa volt a lábosnyi madártej és a benne lobogó 9 gyertya fénye:)

  10. goba says:

    Megcsináltam, és hála Neked, Móni, életem első madárteje nagyon jól sikerült 🙂

  11. ildiko4 says:

    Egyet nem értek: “a habgaluska a szokásos egy óra helyett tíz perc alatt megvan.”
    Én mindig tejben főzöm ki a habot és szerintem még 10 percig sem tart. Mit lehet azon egy óráig főzni?

  12. maimoni says:

    Te is 15 tojásból készíted? Mert ha azt tíz perc alatt meg tudod főzni, mester, kérlek taníts!!! 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!