Az a helyzet,hogy Gabojsza ültette a bogarat a fülembe tegnap. Az ő madártejes posztjáról eszembe jutott Gabi barátnőm, aki már vagy egy éve mondta nekem, hogy a habgaluskákat csakis mikróban készíti, mert annyival egyszerűbb. Akkor erről a nagyon fontos információról egyszerűen megfeledkeztem, de tegnap, miután kellő idegesítő impulzus ért ahhoz, hogy a konyhában eluralkodott 30 fok dacára nekiálljak főzőcskézni, eltökélt voltam abban, hogy kipróbálom ezt a módszert, annak ellenére, hogy nem rajongok a mikrohullámú sütőért, és ritkán is használom.
Egész egyszerűen annyit mondhatok, ez forradalmi. Bár az életemet nem változtatta meg maga a felfedezés, de ott és akkor ünnepélyesen megfogadtam, a madártej habgaluskáját eztán már csak így készítem. Mikróban.
Az egész gyártási művelet lerövidül vagy háromnegyed órával, a habgaluska a szokásos egy óra helyett tíz perc alatt megvan. Nem csöpögtetem össze a konyhapultot tejjel. Ráadásul kiváló lesz a kis “úszó szigetek” (angolul így hívják a madártejet: floating island) állaga; szóval, a mikrót, ha másért nem is, a madártejért érdemes megtartani.
A madártej receptjét a linkre kattintva elolvashatjátok.
Ezúttal először a vaníliamártást készítettem el, hogy minél előbb mehessen a hűtőbe.
Amikor a sodó már közelítette a hűtőbe tehetőség hőfokát, a fehérjéket 3 ek cukorral kemény habbá vertem.
Vízbe mártott fagyiskanállal egy nagy lapos tányérra adagoltam annyi habot, amennyi kényelmesen elfért.
A mikróba tettem, és 900 W-on 1 percig melegítettem. A galuskák duplájukra nőttek.
Az én mikróm nagyteljesítményű, nem mindenkié tud ennyit, tehát ki kell tapasztalni, hogy pontosan addig süssük, hogy ne legyen sült tojásfehérje ízű a galuska, de dagadjon a duplájára.
Később kicsit leeresztenek ugyan, de az ízük másnap is ugyanolyan jó.
Bár, bevallom, igazából sosem szerettem a habgaluskát a madártejen…nem is értettem soha, mit lehet benne szeretni…de ez olyan, mint amilyennek lennie kell.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ha meg a tálat teszed be a keményre vert habbal, és majd a kész habot szaggatod, akkor 2-3 percre rövidül le a mozzanat, szintén a mikró teljesítménye függvényében.:D Tavaly óta, mióta Ottisnál olvastam, én is ugyanígy készítem a habgaluskát a madártejhez. 🙂 Amúgy nagyon ritkán láttam addig hozzá, éppen a macerás habkifőzés miatt. 😛
Nahát…ezt is kipróbálom!
:):):)Amúgy tényleg vigyázni kell, nehogy túlsüljön a hab, mert anyósom mikrójával megjártam, hogy fehér habrántottát készítettem. 🙂
Móni! Légy szíves küldj egy tállal, nyitom az ablakot! Egy kulcsonttörött 2 évessel szenvedő 33 hetes kismama fohásza 🙂 Lehet erőt veszek a giga pocakomon és a dgadó lábamon és nekiállok. Csak a nőgyógyászom meg ne tudja, mert diétára ítélt!
Ezt én is ki fogom próbálni! Imádjuk a madártejet, habbal. Naná hogy én sem szeretem a hab főzőcskézését! Véletlenül palacsinta sütésére nincs valamilyen jó ötleted? Csak egy picivel tartson rövidebb ideig úgy 30-40 darab megsütése! :))
Én bevallom töredelmesen, ilyen forróságban nem merek madártojást készíteni, pedig finom nagyon. Viszont azt sajnálom, hogy nem pár hete írtad ezt a posztot, mert 1 hónapig olyan konyhában voltam, amiben nem volt sütő csak főzőlap és micro, nem süthettem. Jó lett volna vmi édes, a micros sütiket nem kedveljük.
Zsuzsa, en palacsintat minimum ket, neha harom serpenyovel sutok. Ki kell tapasztalni, nekem nagyon keves ures idovel sikerul dolgoznom a tobbserpenyos modszerrel, ugy feleido alatt megvan.
Sosem készítettem még Madártejet, pont azért, mert nem értettem, mit lehet azon az úszó habon szeretni. Pont pár hete meséltem barátnőmnek, hogy a vaníliás tej oké, de a hab nem. Férj viszont szereti, lehet, hogy ezzel a módszerrel megörvendeztetem 🙂
Én is azóta csinálom gyakrabban, amióta ráleltem egy rémegyszerű módszerre- a mikrózást is hallottam, de mellőzöm a mikrohullámokat, ha lehet. én úgy készítem, hogy felfőzöm a madártej krémjét, majd a felvert tojásfehérjét szép nagy halmokba halmozom a tetejére- fontos, hogy olyan lábosban készüljön, ami aztán huss, mehet a sütőbe:) a krémnek nem árt az a pár perc plusz meleg, kicsit még sűrűsödik. mielőtt berakom az előmelegített sütőbe, vékonyan megszórom cukorral a habok tetejét. mire barnulni kezd (pár perc), kész is van a tökéletes hab. olyan jó állagúak, hogy még a gyertya is megáll benne:)- nagyfiam pár éve madártejtortát kapott:) jópofa volt a lábosnyi madártej és a benne lobogó 9 gyertya fénye:)
Megcsináltam, és hála Neked, Móni, életem első madárteje nagyon jól sikerült 🙂
Egyet nem értek: “a habgaluska a szokásos egy óra helyett tíz perc alatt megvan.”
Én mindig tejben főzöm ki a habot és szerintem még 10 percig sem tart. Mit lehet azon egy óráig főzni?
Te is 15 tojásból készíted? Mert ha azt tíz perc alatt meg tudod főzni, mester, kérlek taníts!!! 😀