Mai Móni

Hot dog kiflik

Még mindig a tízórai témakörében mozogva jutott eszembe a hot dog. A hot dogot mindenki szereti – nálunk legalábbis ez nem kérdés. Néha rászánom magam, és elveimet feladva veszek egy-egy csomag hot dog kiflit, azt a finom, puha, édeskés kifli-zsemle átmenetet, amelynek az összetevőit már inkább meg sem nézem, bizonyos esetekben jobb a boldog tudatlanság állapota. Mivel az íze hasonlít a mekis műkajákéra, ezért a gyerekek persze szeretik.
Van, amikor nagy kedvvel nekiállok, és inkább sütök, hiszen ha már egyszer nem veszek bele maszat virslit – virsliről A bűvös szakácson itt és itt -, akkor legyen már a kifli is adalékanyagoktól mentes. Jogosan vetődhet fel a kérdés, miért csak néha durálom neki magam? Hát azért, mert egy időben minden nap sütöttem, ontottam a (szerintem) finomabbnál finomabb pékárut, na jó, előfordult, hogy egyszer-egyszer nem sikerült valami tökéletesen. De akkor is, rengetegféle liszttel kísérleteztem, minél jobb, minél egészségesebb, minél finomabb legyen az én kis drágáim reggelije, tízóraija, uzsonnája, vacsorája… Aztán egyszer csak elkezdték kérdezgetni: anya,…nem vennél zsemlét a boltban? Eleinte hárítgattam, ne szórakozzatok, hát mit meg nem sütök nektek, mindenféle finom lisztekből, ti meg vacak bolti zsemlét ennétek inkább? De aztán egyszer vettem. A két fiam szinte könnybe lábadt szemekkel állt a konyhában, néztek a zsemlékre, majdhogynem transzban, mint Maugli a dzsungelben a kígyóra, és elhaló hangon suttogták: bolti zsemle…!
Látva kissé heves reakciómat, visszakozni igyekeztek, mondván, hogy csak vicceltek, de nekem már mondhatták, ez a poén nálam nem ült. A lényeg, hogy innentől kezdve nem strapálom magam; ha a kedvem úgy hozza, sütök, ha nem, örülhetnek a bolti zsemlének. Sőt, már felajánlottam nekik, hogy befizetem őket a sulimenzára. Azt valamiért nem akarják.

Hozzávalók:
2,5 dl tej
4 tk cukor
2 dkg élesztő
1 tojás
10 dkg tejföl
40 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
1 tk só

kevés tej a kiflik lekenéséhez

A kenyérsütő üstjébe öntöm a tejet, feloldom benne a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Várok pár percet, amíg az élesztő felhabosodik a tetején, és akkor a többi hozzávalót is az üstbe teszem. Elindítom a gépet egy olyan programon, ami csak simán dagaszt, és kb. 20 perc alatt összegyúratom vele a tésztát. Aztán lekapcsolom a kenyérsütöt, és jó félóra alatt hagyom duplájára kelni a tésztát. Ha nincs valakinek kenyérsütő gépe, ne csüggedjen, ugyanezt a munkát kézzel is elvégezheti;ebben az esetben a tésztát addig gyúrjuk, amíg szép egyenletes nem lesz.

A megkelt tésztát a gyúrólapra borítom, kissé átgyúrom, majd ilyen hosszúkásra formázom.

Nyolc egyforma részre vágom.

A nyolc részből nyolc kis zsemlét formázom, várok tíz percet, hogy a sikérszálak kicsit megnyúljanak, majd mindegyik zsemlét ovális formára nyújtom, és a rövidebb oldalánál kezdve feltekerem.

Az így kapott kifliszerűségeket sütőpapírral borított tepsire rakosgatom, és 50 fokosra állított sütőbe teszem 20 percre. Ezután a hőmérsékletet 190 fokra állítom, a kifliket lekenem tejjel, és kb. 16-17 perc alatt szép pirosra sütöm őket.

Aki olyan “igazi” ámerikás hot dog kiflit szeretne, már legalábbis formára, az beruházhat egy ilyen Hot Dog Bun Pan nevű alkalmatosságra, és tuti sikere lesz a bolti hatású kiflikkel. Addig is, amíg nincs ilyenünk, marad a rusztikus házi.

Mivel tegnap kaptam egy kedves kollégámtól egy doboz pirított hagymát, ezért a szokásos sült virslin, mustáron és/vagy majonézen kívül most az is került bele…hmmmmm, mint az IKEÁban! Ott kóstoltátok már? És a lényeg: láttatok már máshol ilyen pirított hagymát? Meg vagyok lepve, ugyanis a doboz nem tartalmaz mást, mint hagymát, lisztet, olajat és sót, finom ropogós, mint a chips, és nem nekem kellett bajlódnom a megsütésével…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. motymoty says:

    Milyen furcsa, gyerekkorunkban mi is ugyan így vágyakoztunk bolti zsemle, és egyéb finomságok után, de most magam sütöm, sokkal finomabb. Úgy látszik ez egy gyerekkoral járó dolog, amit aztán az ember kinő.

  2. Lucja says:

    Az aldiban a ma induló akcióban van ilyen hagyma.

  3. Maimoni says:

    Motymoty, mennyi mindennel így vagyunk… 🙂

  4. Anka says:

    Hú, én nagyon szeretem az ikejás hotdogot:D olyan jó kis roppanós a virsli benne, csak kár, hogy egy sosem elég. A virslit honnan szerzed be? Milyen fajta? És sütöd vagy főzöd? Több kérdésem nincs 😀

  5. Gál Edith says:

    Ez valami FANTASZTIKUS!!!
    A lányaim már meg is rendelték holnapra uzsonnának a suliba… :):)
    Köszi a receptet!

  6. Anna, says:

    angliából hazahozott “ártalom”,az itthonfogyasztott zsömlékbe, hot dog -ba, mindig teszek, sülthagymát. Jól karamelizálva, úgy az igazi.
    A boltiban miért van liszt???
    Érzékeny lettem a témára, mitóta érzékeny vagyok rá, és észreveszem ha valahol fölösleges…

  7. barbette says:

    Szia!
    Gratulálok a blogodhoz! Nagyon szórakoztató olvasni az írásaidat.
    Mi is hot-dog és hagymafüggőek vagyunk. Gyermekem állandóan arra kért, süssek neki olyan ropogós hagymát, mint a hot-dogokban van. A projekt beindult, de csak nem akart sikeredni olyanra, amilyenre ő akarta. Aztán egy szer vettem a fapofát és megkérdeztem a kiskereskedőtől, hogy honnan szerzi be. Nagyon készségesen válaszolt. Drága komaasszonyom ( ők is függők) rohant is megvenni a Bako Hungaria kft árulja 2 kg -os kiszerelésben. Ő megveszi, elosztjuk, így mindenki jól jár. Azóta hagymát eszünk hagymával

  8. Maimoni says:

    Anka, amikor éppen van pénzem, akkor a piacon a mangalicásoktól veszek mangalicavirslit. Az a top. Máskor meg juhbeleset, mikor hol veszem, azt mondják, általános fokmérő (bár bizonyára nem teljes garancia), hogy ha 1000 ft felett van kilója, az már valószínűleg elég jó. Abban már nem a szója van túlnyomó többségben. Érdemes elolvasni A bűvös szakács virslitesztjét, amit belinkeltem, mert ott táblázatba vannak foglalva a virslik, és ott van mellettük az értékelés. Nyilván nem tudták a kereskedelmi forgalomban kapható összes virslit tesztelni, de azért elég jó, széleskörű volt a vizsgálat.
    Nálunk egyébként legjobban sütve megy.

  9. Maimoni says:

    Edith, örülök, hogy tetszik!
    Anna, én úgy tanultam a suliban, hogy a rostélyos hagyma az lisztbe van forgatva, és olajban megsütve. Cukor viszont nem kell bele. (Karamellizálással is olyan ropogóssá tehető?)

  10. Maimoni says:

    Barbette, köszönöm!:)
    Hol van ez a Bako Hungária Kft?

  11. Anna, says:

    Bocs, ezt elnéztem. Nem láttam hogy rostélyos. Nálunk nincs Ikea (csak buk a rest-ben) így sajnos nem tudtam tapaszt(ny)alatból, rögtön a különbséget. Itt minálunk nem tesznek semmilyen hagymát hotdogba. Legalábbis ahol mi vettünk (jó rég). Itthoni finomabb, olcsóbb.
    Karamelizálással persze hogy nem lesz ropogós…

  12. barbette says:

    Keress rá a net-en, én Miskolcon veszem, de minden nagyobb városban van boltjuk. Remek hely,olyan “mindentmegvennékott” típus.

  13. Gabika says:

    Egy újabb telitalálat! A hot dog nagyon nyerő! :)) Ki is fogom próbálni a házi változatot! Csak a lányomnak nem szabad hagymát beletenni! :))

  14. Eszter says:

    Nagyon tetszenek a receptjeid, alkotásaid. Kérlek látogass el az oldalamra, ahol egy kis receptversenyt szervezek.
    http://caterpillarschool.blogspot.com/2010/09/ellensegunk-cukor-baratunk-mez-jatek.html

  15. Maimoni says:

    Gabika, hagyma nélkül is szuper lesz!
    Eszter, köszönöm, igyekezni fogok!

  16. Anonymous says:

    Pirított hagyma:
    a ma bedobott Aldi katalógusban hirdetik! (Én meg lestem, mint a vettmalac, hogy miafenéért árulnak ilyet? Hát most megtudtam …:-D)
    Üdv: Vica

  17. Maimoni says:

    Ó, igen, és én ma már vettem is egyet!:)

  18. timus says:

    Á, a gyerek hálátlan népség, ha kajáról van szó…;) Mondjuk, ha visszagondolok, én is ilyen voltam, most meg itt van a házi-mánia. Majd ha lesz gyerek, visszaszokunk a műanyagra, így megy ez 😀 Én is láttam ezt a sült hagymát, a sztereotípiáim egyből be is indultak, szóval köszi az információt.

  19. jehudit says:

    Virsliről: olvassátok el, hogy mit ír az” Ínyesmester”-Magyar Elek a virsliről. Hogy hogyan is készítették a századelőn… Mindíg lehidalok tőle. Nem ám darálták a húst bele, hanem apróra vagdosták. Hahhh…
    Móni, nincs kedved írni erről a témáról? Mostanság annyira undor tárgyát képezi a virsli. Pedig régen micsoda finomság lehetett. Egy jó kis virslitörténet és a régi gyártási eljárás leírása megér egy post-ot…

  20. 4gyerek says:

    Ennek a kiflinek a tésztájában tényleg nincs só?

  21. 4gyerek says:

    Ma reggel próbára voltak téve a gyerekeim. Jelentem különböznek az előttem szólóktól, mert egyöntetűen (már amelyik elmondta véleményét) az volt a komment, hogy “ez Isteni, ilyent ugye anya máskor is csinálsz?!” Oldalborda is hasonlóan nyilatkozott.
    szóval köszi ezt a receptet, s főleg a sült virslis tippet, eddig ilyent nem ettünk, de majd máskor is fogunk.

  22. Maimoni says:

    De van, csak elfelejtettem beleírni!! KÖszi, javítom!

  23. 4gyerek says:

    na, akkor megnyugodtam, hogy nem “rontottam” el az eredeti receptet az általam megítélt só adaggal 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!