Mai Móni

Karácsonyi halászlé – bográcsban

A minap meséltem, hogy apósom nemrég beállított hat kiló hallal. Balatoni ponty, konyhakészre feldolgozva. Aztán az is kiderült, úgy gondolta, én főzzem meg halászlének. Ám legyen, törődtem bele.
Mintha csak egy tavaszi délután lenne, olyan volt az időjárás tegnap. Miért ne készülhetne bográcsban a halászlé? – vetődött fel a kérdés. És hát tényleg, miért is ne?

Lecuccoltuk az udvarra a CD-lejátszót, beizzítottuk a karácsonyi dalokkal, vittem egy kisebb bödön forraltbort, továbbá kisikáltam a téliesített bográcsot. Szólt a zene, jó volt a hangulat, jöttek a szomszédok nagy csodálkozva – végül is nem mindennapi látvány ez, ha jól meggondoljuk.

A metódus a következő volt: megpucoltam és apróra vágtam négy fej hagymát, olajon megdinszteltem. Három púpos evőkanál házi pirospaprikát tettem rá, gyorsan elkevertem, és felöntöttem vízzel. Beletettem azokat a hal-alkatrészeket, amelyeket passzírozásra szántam, a vizet kiegészítettem úgy, hogy ellepje a halhúst. Sóztam, két gerezd összenyomott fokhagymagerezdet, egy egész paradicsomot adtam hozzá, és forrni hagytam negyven percen át. Ezután kidobtam belőle a paradicsomot, átpasszíroztam a főtt halat, a pépet visszaöntöttem a lébe, és beletettem az egész halszeleteket és az ikrát az utolsó tíz percre. Készen volt, és ekkor apósom is megérkezett.
Időközben a gyerekek feldíszítették a fát.
Aztán azon izgultak, hogy ne kelljen enni még az  ajándékozás előtt, mert ők azt nem bírják kivárni. Na jó, mondtuk, legyen.

Ekkor már mindenki boldog volt, úgyhogy következett a halászlé próbája, az evés. Jól vizsgáztam, azt hiszem.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. jókaja says:

    Még hogy Te kezdő halászléfőző? Szuperül megoldottad, rögtön a bonyolultabb, passzírozós módival!

  2. Maimoni says:

    Hát, az a helyzet, hogy úgy volt jó az íze. Passzírozás nélkül túl hígnak találtam. Hát most már ez is megvolt…:))

  3. Wise Lady says:

    Micsoda ötlet! Tényleg gyönyörű idők voltak, az udvari főzés az egyik legjobb családi program.Köszönöm a jókívánságaid, remélem nagyon kellemesen töltöttétek a karácsonyt (illetve látom :D). Kívánok ugyanilyen szép boldog újesztendőt!

  4. Maimoni says:

    Köszönöm, viszont kívánom!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!