Mai Móni

Ha már egyszer nyár van…

…áció, káció, akáció, vakáció – és itt a szünet újra. Bizonyítványok kiosztva, ebédpénz-elmaradás befizetve, könyvtári könyvek leadva, elkallódott tornacuccok csodával határos módon előkerülve, tanítónéni elbúcsúztatva, virág átadva.

Mától nyaralunk tehát. Persze, mi mást is tehet az ember, ha üdülőhelyen él, ahol főként ezt lehet űzni. A nyaralást. Mást nagyon nem is.
Ha pedig nyár és Balaton – akkor gulyás és lángos. A lángos, amely abszolút méltánytalanul maradt ki a hungarikumok sorából. Már József Attila is megénekelte Betlehemi királyok című versében (“lángos csillag állt felettünk”); nemzetközi sikere kétségtelen, itt például megtalálhatjuk héberül.
Mivel a parti lángososnál 4-500 forint között kaphatóak a különböző lángosok (igaz, nagyon finomak!), gazdaságosabb sütnünk.
Kefíres tésztából szoktam készíteni, a hozzávalók pedig:
1,5 dl meleg víz
2,5 dl kefír
kb. 70 deka liszt
20 deka öregtészta (korábbi kenyérsütésnél visszatartott, felhasználásig hűtőben tárolt nyers tészta) – ennek hiányában 3 dkg friss élesztő, amit kis cukorral felfuttatunk a meleg vízben
1 tojás
1 ek olaj
2 kk só
kevés cukor (1 kk)

Én a kenyérsütőben kevertetem össze a tésztát; a lényeg, hogy nem kemény, kicsit ragacsos tészta legyen, amit aztán lisztezhetünk, hogy szabadulni tudjunk tőle. Az öregtésztás verziót azért kedvelem, mert így tíz körül bekeverem, aztán teszem a dolgom – van rá idő, mivel később indul kelésnek.
Pölö még a strandra is le lehet rohanni egy kis délelőtti fürdésre, ha nagyon muszáj.
Aztán dél körül a munkaasztalra borítom a megkelt tésztát, kicsit átgyúrom, egyforma, kisebb zsemle nagyságú darabokra szedem szét (10-12 darab lesz kábé), és egy zsemlényit félreteszek öregtésztának.

Kicsit hagyom, hogy újra keljen, majd forró olajban, jól széthúzogatva megsütök annyit, amennyi éppen kell.
Nálunk sajttal és tejföllel a legnépszerűbb, egyik ismerősöm a velős lángosra esküszik. Sokan egyszerűen csak fokhagymával kenik meg, van, aki káposztásan készíti, más inkább megtölti.
Sokoldalú, finom tészta.

A Zimmer Feri című filmet pedig ajánlom mindenkinek megtekintésre, csak úgy ráhangolódásul, hogy újra vár a balatoni nyár…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Limara says:

    Hm… alig várom már a balatoni nyaralást! Lángost csak egyetlen helyen ettem jót, Fonyódon, úgy hírlik makóitól tanulta a készítését! :))Nagyon jól néz i a lángosod! :))

  2. Maimoni says:

    Nálunk itt, Keszthelyen van egy jó lángosos, mindig ott eszünk, ha lent a parton ránk tör a lángos utáni vágy.

  3. trinity says:

    Gyerekkoromban kb. 14 éven át mindig ott nyaraltam-ott lakott a nagyim. 2-3 hét minden nyáron-imádom Keszthelyt és azt a strandot!!!( Nekem ez a balatoni STRAND ) Persze a lángost is-a strandon is-de a Tiédet is megenném!!!

  4. Vesta says:

    A balatoni nyár hangulata utánozhatatlan, de ez a lángos hátha utánozható! Mi nagyon szeretjük, úgyhogy kipróbálom, csak jöjjön végre nekem is a vakáció!

  5. Maimoni says:

    A lángos abszolút utánozható…:)))Azért, van annak valami varázsa, amikor az ember egy hatalmas ajtos-tejfölös lángossal bírkózik 23 szalvétával körülvéve úgy, hogy a közelben nincs vízcsap…

  6. Maimoni says:

    Na, ez nem utánozható itthon.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!