Mai Móni

Amerikai fánk, avagy donut

Egy időben többször bedőltem a tv-shopos reklámoknak.
Az vesse rám az első követ, aki közületek nem bűnös.
Vettem v-gyalut, fitnesz gépet, hot plate-et, aprítót, (szégyenkezve vallom be) fogyókúrás tablettát, és valami mellé ajándékba egyszer kaptam ezt a bizonyos donut-sütőt. Három forma volt a dobozban: egy hatos lyukas közepű, egy hatos, aminek a közepén nincs lyuk, és egy olyan, amiben 15 minifánk süthető.
Talán használtam egyszer-kétszer, de nem igazán nyerte el a tetszésemet. Elnyelte a konyhaszekrény. Azonban a költözésnél újra a kezembe került, és átfutott az agyamon, hogy költöztessem-e magunkkal, vagy inkább ajándékozzam el? Úgy döntöttem, marad, és vagy egy hónapja sütöttem benne először újra, méghozzá a dobozban mellékelt recept alapján. Nem várt sikert aratott.
Azért nem várt a siker, mert nem találtam ebben a tésztában semmi különöset. A legnagyobb erénye az, hogy nagyon gyorsan készen van.
Az elmúlt hetekben többször is készült, legutóbb tegnap, és úgy döntöttem, közzéteszem. Ha nincs is donut-formánk, semmi baj, muffintepsiben is készíthető.
A mázakkal lehet variálni.

Hozzávalók:
2 csésze (35 dkg) liszt
2 tk sütőpor
1 csésze (25 dkg) cukor
1 csésze tej
1 tk vaníliakivonat
2 ek olaj
2 tojás

A bevonathoz:
csokimáz,
fondant: porcukor+citromlé sűrűre keverve

A csésze 2,5 dl-es.

A sütőt előmelegítem 200 fokosra.
Először összekeverem a száraz hozzávalókat.

Aztán belekeverem a többit is.

Kivajazom a formát (bár elvileg tapadásgátlós, nekem mégis beleragadt korábban). Elosztom a masszát a formákban.

14-15 perc alatt megsütöm. A lyuk nélküli formában levő masszának kicsit több idő kell.

A kihűlt fánkokat bevonom valamilyen mázzal. Most éppen az Aldiban vettem a képen látható csokifondant-t, nagyon finom… Csak fel kell melegíteni, és be lehet vele vonni a sütiket.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia, de jó, hogy megosztottad a receptet!! Nekünk is van olyan lapos formánk (egyszer csak odakerült – ki tudja hogy?). Elég ügyetlen vagyok a konyhában és szuper kipróbált muffin-os tésztám sütése a lapos formában nem sikerült, de most teszek egy kísérletet…Ha nekünk légkeveréses a sütőnk, akkor meddig kellene sütnöm?

  2. Nekem is van ilyen formám. Talán kipróbálom ezt a receptet. Én sem voltam megelégedve az első sütésemmel. Nekem is a spájzban várja szegény sütőforma a sorsát.

  3. Maimoni says:

    Maminti, légkeverésesben 190 fokon, szerintem 13-14 perc, látni fogod rajta, mikor jó!Juci, hát igen… nekem is van még néhány ilyen tárgyam…:)

  4. Lilla says:

    Ez a fánk nálam nagy kedven, és örülök, hogy nálad olyan verzió van fenn, amibe nem kell élesztő. A csokifondant nekem most nagy kedvencem, én is vettem belőle párat. Szerintem csoki helyett mindenbe tökéletes..

  5. bori says:

    De jó!!!! Nekem is a spájzban van, van már vagy 5 éves, amikor a férjem meglepett vele, akkor sütöttem valamit, azóta sem. Ezt kipróbálom. Köszi.

  6. Altair says:

    Nekem egy szál narancssárga lyukasközepű fánkformám van. A fő poén, hogy még sose használtam, mert gőzöm se volt, hogy fánkra jó, úgy kaptam valakitől. :o)Lehet, hogy ki is próbálom.

  7. erzsi says:

    Szia, azt szeretném kérdezni, hogy neked hogyan vált be a v-gyalu, a hot-plate és az aprító? Mert ezeken én is gondolkodom.

  8. Maimoni says:

    Erzsi, a hot plate-et nyáron sokat használom, az elég jó, bár sokkal gagyibb kivitel, mint a tv-ben látszik. Ráadásul nem egyenletes a hőeloszlása, alatta körben fut a fűtőszál, és a sarkokban sokkal lassabban sülnek meg az ételek. De jó nagy a felülete, az tény. Viszont kopik róla a bevonat, az gáz.A v-gyaluból a sárga van nekem, nem a ws-teleshopos bordó, az sokkal-sokkal jobbnak tűnik. Ezzel a sárgával annyiszor legyalultam már azujjamat, hogy azt el sem tudom mondani, az ujjvédő ugyanis használhatatlan, szerintem, nem tudsz vele zöldségeket teljesen legyalultani. Szóval, a hot plate jó, a v-gyaluból a ws-teleshopos állítólag tényleg jó, az aprítóval meg úgy jártam, hogy néhány használat után a fedeléről letörött a műanyag zárópöcök, aminek hiányában nem indul el a gép. Mondták ugyan, hogy küldjem vissza, küldenek másikat, de ezt addig halogattam, hogy aztán már rég lejűrt a garancia, úgyhogy végül kidobtam.

  9. Száva says:

    Muffinformában próbálta már valaki? Imádjuk a fánkot, de annyira nem szeretek olajban sütni…(Legalább fél éve várom, hogy leakciózzák az egyik közeli boltban a fánkformát, de mindenképpen ragaszkodnak az árához, hiába nem fogy.. 😀 )

  10. Angiii says:

    A muffin formaban valo suteshez kell vmi extra dolog?

  11. Anonymous says:

    Szia!Nekem is vannak ilyen formáim :).Egy kisfánksütő egy nagyfánksütő és egy teli. A telit használom rendszeresen, mert a lányom spec. diétán van és ebben a formában tudok neki zsemléket csinálni 🙂 🙂 :)Timi

  12. anyahajó says:

    Azért ez elég abszurd, hogy fogyókúrás tablettához adták a sütiformát 😀

  13. Maimoni says:

    Nem, valószínűleg nem ahhoz volt…:))

  14. orsi says:

    Szerintem se a fogyi tablettához adták a formát 🙂 Megéheztem, csinálnom kell ilyent 🙂 Nálunk az egész család nagyon édes szájú, és már rég sütöttem. A túró rudit vettem előző hétvégén is, mert nem volt erőm sütni :s most vettem először madártejeset, ha még nem próbáltátok, nem szabad kihagynotok http://minu.me/-tejblog

  15. erzsi says:

    Köszönöm a válaszokat. A hot-plate-re én a kempingezéshez gondoltam, szerintem praktikus. A többin még gondolkodom. Valószínű, hogy a bordó V-gyalut beszerzem valahogyan. Amúgy nekem is van műkörmöm, de egészen rövid, nminta nélküli. Muszáj volt, mert ronda törős, gyenge a körmöm.

  16. erzsi says:

    Köszönöm a válaszokat. A hotplate-re a kempingezés miatt gondoltam. Praktikusnak tűnik. A V-gyaluból a bordót szemeltem ki már két éve. Ha meglesznek majd beszámolok.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!