Nem szabad a karácsonyi menübe beletenni az összes energiánkat; sokan esnek ebbe a hibába, aztán fáradtan rogynak a fa alá, miután mindenkivel összevesztek az egyre növekvő feszültség miatt.
Ne tegyétek.
Ne szúrjatok ki magatokkal, a családdal.
Én a magam részéről az egyszerű recepteket preferálom, azokból is lehet rendkívül finom ételeket készíteni, amivel mindenki elégedett lesz.
Ilyen ez a torta: különleges, mégis, nem egy dupla axel megugrásával egyenlő a nehézségi foka. Kiindulási alapom a körtés réteskosár volt, ezt tortásítottam. Ne ijesszen meg senkit a viszonylag hosszú leírás, majdnem annyi idő volt bepötyögni, mint elkészíteni.
Na jó, mondom, majdnem.
2 csomag 8 lapos réteslap (tehát 16 lap)
6-7 dkg vaj
A krémhez:
2 mascarpone
6 dl habtejszín
porcukor
citromhéj (kezeletlen)
1 tk vanília kivonat ( vagy fél vaníliarúd magjai)
A körtés karamellhez:
4 körte
15 dkg cukor
2 dl tejszín
7 dkg vaj
A tetejére:
tört sült réteslap
10-15 szem pisztácia
1. Először készítsük el a körtés karamellt.A cukrot hevítsük egy száraz lábasban, karamellizáljuk, amíg áttetsző, borostyánszínű nem lesz. Akkor nagyon lassan, folyamatos keverés mellett beleöntjük a tejszínt, és forrni hagyjuk, amíg úgy be nem sűrűsödik, hogy ha végighúzzuk az alján a fakanalat, látjuk a csíkot, mielőtt összezárul a karamell.
2. Amíg a karamell forr, pucoljuk meg, és vágjuk apró darabokra a körtét. Dobjuk a sűrűsödő karamellbe, majd 2-3 perc múlva szedjük is ki, a karamellt meg újra forraljuk be sűrűre. Ha kész, tegyük bele a vajat, keverjük el.
3. A sütőt előmelegítjük 190 fokosra. Az első csomag réteslapot kihajtjuk, ráfektetjük egy 26 centi átmérőjű tortakarika alját, és késsel, vagy pizzavágóval “körberajzoljuk”, majd ollóval körbe is vágjuk. Így tehát kapunk 8 db 26 centi átmérőjű kerek réteslapot.
4. A vajat megolvasztjuk egy pohárban, egy sütőlapra tesszük az első lapot, megkenjük vajjal, ráteszünk egy másikat, vajazzuk, következő lap, vaj, lap. 4 lapot teszünk így egymásra, és megsütjük 10 perc alatt, szép pirosra. Addig előkészítjük a másik négyet egy másik tepsin, és ugyanígy járunk el a másik csomaggal. A lényeg, hogy süssük meg mind a 16 lapot. (Próbáltam nyolcasával, az már sok, a középsők nem sülnek meg jól.) A levágott tésztafeleslegből is süssünk párat, az megy majd a tetejére apróra törve, díszítésnek.
5. Készítsük el a krémet: Verjük habbá a tejszínt, adjunk hozzá porcukrot ízlésünk szerint. Keverjük hozzá a mascarponét, a citromhéjat és a vaníliát.
6. Összeállítás: tortatálra rakunk 3 lapot egymásra, rá a krém hatodát, és szórunk rá a körtéből. Megint három lap, krém, körte, és így tovább. 6 emeletünk lesz. A tetejére kerül a maradék körte, majd jól megöntözzük a besűrített karamellel, díszítjük az apró réteslap-darabokkal, a mozsárban tört pisztáciával.
Frissen is jó, és ekkor a legdekoratívabb; ha már állt pár órát, elkezd kicsit összeesni, viszont cserébe könnyebben szeletelhető.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: