Mai Móni

Madártej

Mindig azt hittem, hogy a madártej afféle hungarikum, mint a mákos guba; erre kiderül, hogy francia származású, lánykori neve “oeufs á la neige”. Gyerekkoromban meglehetősen gyakran ettem, ám én magam nem készítettem sokszor. Tudom is az okot: nem szeretek a habgaluskákkal pepecselni. Mert gyönyörű, amikor épp fő a tejben, de olyan illúzióromboló, hogy utána összeesik. Én egyébként a habot nem is nagyon szerettem rajta soha, a vaníliamártást viszont annál inkább.
Az igaziban nincs liszt, pudingpor, keményítő: a krém sűrűségét a rengeteg tojássárgája adja. Ne sajnáljuk belőle. Házitejből készítem, olyanból, amiről nem szedtem le a tejszínt; aki ezt nem teheti, az adjon plusz tejszínt a tejhez.

Hozzávalók:
2 liter tej
15 tojás
2 vaníliarúd
kb. 20 deka cukor

A tejet a háromba vágott vaníliarudakkal nem túl nagy lángon feltettem melegedni. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket 3 ek cukorral kemény habbá vertem. Amikor a tej forrni kezdett, vízbe mártott evőkanállal beleszaggattam a galuskákat, de egyszerre legfeljebb 4-5 darabot, mivel a meleg hatására szépen megduzzadnak. Egy perc után megfordítom, és a galuskák másik oldalát is főzöm ugyanennyi ideig, majd szűrőkanállal egy tálba szedem. A műveletet addig folytatom, amíg a fehérjehab tart. Amikor elfogy, a tojássárgákat összekeverem a cukorral, a lábasból néhány merőkanálnyi tejet öntök hozzá hígításképpen, majd az egészet beleborítom a forró tejbe. Pár percig főzöm csak, amíg be nem sűrűsödik, de nem forralom, nehogy kicsapódjon a sárgája, mert akkor aztán randa ikrás valamit kapok eredményül, nem vaníliamártást.
Kis tálkákba adagolom, mindegyik tetejére teszek a habgaluskából.
Van aki hidegen szereti, van aki forrón; én langyosan.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. trinity says:

    Én hidegen és sok habbal:))))

  2. Chef Viki says:

    Huh… De gyönyörű!Valamelyik nap barátnőm jelentkezett be hozzám madártejre, igazi vaníliával 🙂 No tessék, itt van nálad a szuper recept 🙂

  3. Á la carte says:

    Imádom!!!! És még soha életemben nem készítettem, csak Anyukám. De már ő is nagyon rég… úgyhogy lehet itt az ideje.

  4. zafiram says:

    Én sem csináltam soha pudinggal, viszont örökké szétestek a habjaim. Aztán megtanítottak egy trükkre: én a felvert habot rákanalazom a tányérra és a mikroban megsütöm. Vigyázni kell, hogy ne túl sokáig süljön, de megéri az őrködés.Tökéletes lesz!

  5. Wise Lady says:

    A habtitok az, hogy a tej ne forrjon. Bőven elég, ha 80 fok környékén van. Akkor nem lesz szalonnás. Fél perc egyik oldal, fél perc másik.

  6. Maimoni says:

    Szerintem csak nekigyűrkőzni nehéz… merthog ezt nem lehet otthagni, mint sok más ételt, amire csak néha ránézel — ez intenzív jelenlétet követel. De nagyon finom.:)Wise Lady, köszi az infót, legközelebb így próbálom – bár most is finom lett, nem volt rá panasz.

  7. Krisztallit says:

    Én is imádom, a francia előd híre, csak legenda lehet:-)Nekem a két nagymamám, két teljesen más madártejet készített. Az egyik híg, hideget, a másik forró, sűrűt, de mindegyiknél tökéletes volt a hab.

  8. Wise Lady says:

    Azt én is látom, hogy szépek, de hogy jó lett-e, azt csakis kóstolással tudom ellenőrizni :DDD

  9. Maimoni says:

    Viki, azt láttam, hogy vaníliád van neked is bőven….:))) Én is Szepy által jutottam hozzá!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!