Mai Móni

A bejgli

Elkészült az első adag mákos bejgli (vagy inkább bejglis mák); remek lett, viszont a receptet illetően lenne néhány helyesbítésem.
Azt a leírást követtem, ami alapján tavaly készítettem, és azt kell látnom, kissé slendrián voltam akkor. Ez betudható kezdő bloggerségemnek, de meglehetősen kellemetlen annak, aki mondjuk úgy akarná csinálni, ahogy én anno itt állítottam.

A töltelék hozzávalóit a következőképp jegyeztem le:

“70 dkg darált mák
40 dkg cukor (ez szerintem kicsit sok)
citromhéj
4 dl fehérbor
fahéj
mazsola
2 dkg vaj
baracklekvár”
Nos kérem, a 70 deka mák rengeteg. Most csak hatvan dekából készítettem, de így is olyan vastag lett a töltelék, hogy az egyik rúdban a tészta alig látszott. A 40 deka cukor tényleg sok, de a 25 deka kevés; ezúttal a 25 deka cukor mellé mézet tettem még. Baracklekvár helyett pedig a saját gyártású szilvalekváromat használtam, amiben gyakorlatilag nincs hozzáadott cukor. Tehát, a töltelék hozzávalóinak listája így alakult:
4 dl fehérbor
1 tk fahéj
25 dkg cukor
8 dkg mazsola
– ezeket összeforraltam, és forrni hagytam úgy 5 percig. Ekkor adtam hozzá
60 deka darált mákot
1,5 dl langyos mézet,
és annyi szilvalekvárt, hogy az egész összeálló legyen, ne potyogjon.
Hűlni hagytam.

A tészta hozzávalóival semmi gond:

50 dkg liszt

25 dkg vaj

1 tojás

2 tojássárga
1 dl tej
3 ek. cukor
2 dkg élesztő

Na de most jön az, amit revideálnom kell. 
“A tésztához a hozzávalókat a tejjel kezdve a kenyérsütőgépbe dobáltam, és összekevertettem vele, úgy 20 perc alatt.” Ööö… Hát, ez így elég hülyén hangzik, és nem is emlékszem rá, hogyan csináltam. Most azt mondom, hogy először azt az egy deci tejet öntsük egy kis pohárba, keverjünk el benne egy teáskanál cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt. Amíg ez megtörténik, a lisztet egy tálban morzsoljuk el a vajjal a két tenyerünk között addig, amíg nagyjából egynemű anyagot nem kapunk. Na ekkor tényleg beleöntöttem a kenyérsütőbe a tejet, hozzáadtam a tojásokat, és az összes többi hozzávalót is, majd elindítottam a gépet, hadd keverje. De ezt azért tettem, mert nincs robotgépem; ha lenne, simán azzal dolgoztam volna. Így is egy olyan hat-hét perc után láttam, hogy ennél jobban nem fogja tudni összekeverni, kivettem hát a tésztát az üstből, és még kézzel gyúrogattam néhány percig. Két cipóra osztottam, fóliába csomagoltam, és hűtőbe tettem.
Félóra múlva elővettem, téglalapra nyújtottam a cipókat, a cikk-cakkos széleket levágtam, azokat újra összegyúrtam, és egy kis téglalapot abból is nyújtottam. A téglalapokat megkentem egyenletesen a töltelékkel úgy, hogy a széleken és a végén 3 cm üresen maradjon. Feltekertem őket, de úgy, hogy közben a két szélét mindegyiknek behajtottam, hogy majd sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Így lett két jó nagy rúd, és egy kis “zsebbejgli”.

Sütőpapírral borított tepsire raktam, megkentem őket tojással, és közel egy órára betettem a hűtőbe.
Amikor kivettem, lekentem mindhármat tojásfehérjével is, merthogy állítólag ettől lesz márványos. Közben már melegítettem a sütőt 200 fokra, mert ez állt a receptben. Tavaly azt ígértem, 35 perc alatt sülnek meg.
Nos, 200 fokon tíz perc múlva már olyan szépen pirult a tetejük, hogy visszavettem a hőfokot 180-ra, és húsz perc elteltével alufóliát is borítottam rájuk, nehogy megégjenek. Így valóban 35 perc kellett.

 
Amikor kivettem a sütőből a bejgliket, felkiáltottam: odanézzetek, csak az egyik repedt ki!
Mire a nagyobbik lányom:
– Csak az egyik? Biztos a másikba túl kevés tölteléket tettél!

A kis cinikus… De nem, nem volt igaza egyébként, mindegyikben bőven van.

A zsebbejgli meg jó kis ajándék. El is határoztam, gyártok belőle egy tepsivel.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Edó says:

    en is ilyent akarok!!!!sajnos nekem mindig kireoed negybol ketto 🙁 most igy ki fog.Gyonyoruek!

  2. Száva says:

    Anyukám is mindig bánkódott, de végül cukrász ismerős nyugtatta meg: a rendes beigli kireped. :)Szerintem meg teljesen mindegy, hogy hogyan néz ki, amíg ennnyire finom… 🙂

  3. Maimoni says:

    Így van, engem is ez nyugtatott meg tavaly: valaki azt írta egy fórumban, hogy az igazi bejgli ki kel,hogy repedjen már csak azért is, mert jó sok benne a töltelék. Én sem értem, miért csak az egyik repedt ki…:)Edó, köszi!!

  4. Erzsebet says:

    Boldog Karácsonyt kívánok az egész családnak!

  5. Maimoni says:

    Erzsébet, köszönjük, és viszont kívánjuk!

  6. Ottis says:

    Boldog Karácsonyt kívánok neked es családodnak!Csodás ez a bejgli!

  7. nyarikonyha says:

    a beigli es a zserbo allitolag akkor tutti, ha a teszta es a toltelek 1:1 aranyban. en szerbot csinaltam most is ezzel a tevhnikaval, es mindig sikerul. egyebkent nagyon csinosak. jo sütést!

  8. Maimoni says:

    Ottis, köszönöm, és nektek is minden jót!Nyarikonyha, úgy érted, hogy ha fél kiló a tészta, fél kiló legyen a töltelék?

  9. Anonymous says:

    A nagypapám diabetikus bejglije sosem repedt szét, aztűn egyszer kifelejtettem a tésztából a cukrot, elég édes volt az egész, viszont nem repedt ki…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!