Hajnalban arra ébredtem, hogy rettenetesen rosszul érzem magam. Émelygek, és, hát hogy is mondjam finoman, sietős dolgom van. Mivel hajlamos vagyok a dolgok kissé túlkombinálására, be is beszéltem magamnak, hogy heveny gombamérgezésem van, az a bizonyos tegnapi gomba nem is az volt, amire gondoltam, hanem a másik, aminek csak a kalapját szabadott volna fogyasztani, én meg megettem a szárát is, most tessék… remélem, nem fogok meghalni – fordult meg a fejemben úgy öt óra tájt.
Az ilyen gyomorrontásos állapotra jól bevált gyógyszerem a házilag elkészített mézes pálinka: a rendelkezésre álló pálinkát – ezúttal házi szilva – felmelegített mézzel összekeverem, a továbbiakban hűtőben tartom. Hogy mennyi mézet használok, azt nem tudom megmondani. Addig öntöm hozzá,amíg fogyaszthatóvá nem válik ez az ital, ami számomra még mindig a borzasztó kategóriáját képviseli, ám a gyomor működésére fellebbezhetetlenül kedvező hatással bír.
Sőt.
Nemcsak jobban leszek tőle, de sokkal-sokkal bátrabb is.
Nem is tudom, meg kéne vernem a gombaárust…?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ne ijesztgess ilyenekkel. 🙁
Kisfiam egy életre megjegyezte, hogy vigyázni kell, mikor eső után gombát talált a kertben, bekebelezte, majd a kórházban találta magát.
Tudod, addig nyugodt voltam, míg a kórház recepciójánál előre nem vették, majd egy beteghordó ki nem kapta a kezemből, hogy ő gyorsabban odaér vele az osztályra, mert minden másodperc számíthat.
Sok gyerekosztályon jártam már, gyakorlaton, munka miatt, saját manókkal, de olyan iszonyatosat mint a toxikológia-még nem láttam. Annyi síró szülőt sem. (persze nem mindenki a gomba miatt-de akkor is)
Amit kihangsúlyozott a doktornő, hogy a nagyon halálos gombák ált. 36 óra elteltével mutatnak tüneteket-amikor késő.
Azóta nem érdekel milyen finomságról maradok le, nem eszünk gombát.
Ugye már jobban vagy? Ezzel ne játsz 🙁
Vera
Délelőtt voltam rosszul, aztán úgy 11 óta jól vagyok. Nem mondom, hogy tökéletesen, de jól.
Én is jártam így, gombától szintén. Ráadásul szoptattam is akkor. Egy órán keresztül nem tudtam elszabadulni a mellékesről, de vödör is kellett. Azt hittem, ott halok meg, de két óra múlva semmi nem volt. Ki érti ezt?
Jobbulást!! 🙂
A gombaárust meg verd meg! 😉
Nem valami más oka lehet? Hogy nem a gomba volt a ludas? csak mondjuk nehezen emésztetted meg? Mert én is pont ilyen gombát vettem tegnap, igaz nem a keszthelyi piacon, hanem a fehérvárin. Ma reggelre csináltam meg a családnak, csak simán kevés olajon megsütöttem, só,bors volt rajta. Pirítósra halmoztam, és gyorsan megettük. De nincs semmi bajunk eddig…
Simán lehet, hogy nem a gomba volt…:)) Azért mondtam, hogy hajlamos vagyok túlkombinálni a dolgokat. Az tény, hogy a gombából – és ugyanígy a padlizsánból, a vajban sült zsályából – csak én ettem, és csak én lettem beteg.
Jaj, Tatin, és ha még visszajössz: te milyen néven ismered ezt a gombát?
Hűha! Gyorsan gyógyulj meg!!! És ha nem, akkor segítünk megverni a gombaárust! :)) Kellemes hosszú hétvégét kívánok nektek! Gabika
Semmilyenen Móni. Még annyit sem értek a gombákhoz, mint te. Anno gyerekkoromban őzlábat szedtünk, rókagombát, meg csiperkét. Ezekre nem hasonlított.
Van valami gombás bolt…mi is a címe? Valami olyasmi, ha mérges ne szedd le, talán ott kéne próbálkoznod.
Nem lehet hogy az epéd volt a ludas?
De lüke vagyok, nem bolt…blog…
Ajaj,remélem, hogy jobban vagy! Lehet, hogy atúl bonyolult matekos sonkahajtogatás is besegített?!:-)
Puszi,
Szilvi
Hát jujj :S De ettől még remélem nem megy el a gombától a kedved egy életre! maximum maradj a jól ismert fajtáknál 🙂 Bár ezt mondani egy gasztrobloggernek.. 🙂
Lényeg, hogy jobbulást! 🙂
Most nekem is csúnyán megy a hasam,mert három napja szinte csak szőlőn meg szilván élek némi dinnyével tarkítva.. :S (és talán meg se mostam mindet :S)
Móni, remélem, már teljesen jól vagy. Néztem, miért nincs fotó a bejegyzéshez. Már értem. 🙁
Ajaj-ez pocsék lehetett:( Nekem az epém tud ilyet produkálni, szabályosan halálomon vagyok:(
Ja, és félek is rendesen a gombáktól. Piszok könnyen kinyírhatja az egész családját vele az ember- így én nem szednék gombát semmi pénzért. A piacon meg az jár az eszemben, mi van, ha a szakértő csak 1x téved-az épp elég, nem? Félős vagyok.
Remélem már el is felejtetted a rosszullétet!!
Múlt héten én is rosszul voltam a gombától, mivel elkészítettem a rókagombás bruschettát és nagyon bezabáltunk belőle (nálunk mindenki imádja kicsitől nagyig) és utána még este barátnőztem egy vendéglő teraszán és ráadásul kemencében sült gombát rendeltünk.Éppen csak az hiányzott nekem.Éjszaka meg arra ébredtem, hogy izzadok, émelygek és nem vagyok jó.Három napig diétáznom kellett, nem nagyon csúszott semmi le…Ettől eltekintve nagyon szeretem a gombát, csak hát a aki túl sokat eszik belőle úgy jár mint én 🙂
Szia!
Jól határoztad, ez a gyűrűs tuskógomba,amit néhol csuprosnak ís hívnak, ettől már nincs messze az árus által mondott- most indul a szezonja.
Hozzáértők szerint termolabilis méreganyagot tartalmaz, ezért kb húsz percig kell főzni, illetve kerülni kell az öreg termőtesteket. Gyomor és bélpanaszokat okoz.
Amúgy megboldogult lánykoromban, amikor még a dinók az utcán jártak, egyszer én is nagyon sokat ettem belőle, utána évekig képtelen voltam gombát enni! Azóta kinőttem:o))
Nahát, milyen kis figyelmetlen vagyok:o)), persze, hogy gyűrűs helyett csupros, nincs gallér. A többi érvényes:o))
Kedves Fernel, köszönöm!!!!
Ezek szerint valóban a gombától voltam rosszul… Néhány órán át tartott, nem volt vészes – szerencsére túl vagyok rajta…