Volt már a blogon csicseriborsó leves, de úgy érzem, most sikerült eltalálni a tökéletes ízt és állagot.
Plusz remekül illik az életmódváltós témába, és még a nem életmódváltósok számára is abszolút vállalható.
A zöldséges lány megkérdezte, amikor vásároltam, hogy mit készítek a csicseriborsóból – mert ő még soha nem főzött vele semmit. És tudom, hogy sokan vannak ugyanígy, valamiért ez a számomra nagyon kedves alapanyag nem igazán honosodott meg a hazai táplálkozási kultúrában. A Lidl-ben időnként kapható konzerv formában, a spanyol akció keretében, szerintem néhányan hordjuk el az egész készletet.
Az ázsiai népek bezzeg – nos, ők sokat esznek belőle: curryt, hummuszt, falafelt készítenek például, hogy csak néhány, szélesebb körben ismert ételt említsek.
Bár nálunk csak a halványsárga változat ismert, létezik, barna, vöröses és fekete árnyalatú is. Fehérjében és rostban nagyon gazdag, ezért a vegán konyhában kiemelt jelentőséggel bír. Nagyon magas a foszfor-, magnézium- és kalciumtartalma. Ezzel szemben alacsony zsírtartalma miatt fogyni vágyók is bátran élhetnek vele.
Élettani hatásai közül néhány, csak úgy kedvcsináló-képpen:
– csökkenti a magas koleszterinszintet;
– segít leküzdeni a székrekedést;
– pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, ingadozást, ezért cukorbetegeknek is ajánlják;
– folsavtartalma a vérképzést segíti.
A kozmetikában is előszeretettel használják: a csicseriborsólisztet vízzel keverik, pakolásként viszik fel az arcra, majd néhány perc után lemossák – tisztítja a pórusokat, eltávolítja a felesleges zsírt az arcról.
Ezek után jöjjön a leves!
Hozzávalók:
50 dkg csicseriborsó
1 nagy póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kk madras curry (indiai fűszerkeverék)
fél citrom leve
3 db aszalt paradicsom (ha nincs, nem tragédia)
só
1 ek olaj
Először is a csicseriborsót 24 órára beáztatjuk. Ha konzerv borsónk van, azt persze nem kell, az már puha, azonnal készíthetjük a levest.
A nem konzervet viszont a 24 óra elteltével kuktában, 30 perc alatt megfőzzük. Ne féljünk a kuktától.
A póréhagymát alaposan megtisztitjuk, előbb hosszában négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Az olajon serpenyőben vagy wokban megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott aszalt paradicsomot, és a megfőtt borsóhoz öntjük. Pár percig főzzük együtt, közben ízesítjük: előbb a curryt, majd a sót teszük bele, és a citromlét is hozzáadjuk.
Egy edénybe kivesszük a borsó cirka felét némi lével, és botmixerrel, vagy turmixgéppel teljesen pürésítjük – majd visszaöntjük a levesbe.
Kész.
Ahogy áll, úgy sűrűsödik, és egyre finomabb lesz.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Én nagyon szeretem a csicseriborsót, de nagyon ritkán jutok hozzá. Tudsz esetleg valami tuti beszerzési helyet? Egyszer az Aldiban sikerült vennem, de azóta nem láttam.
Nem nagyon szeretjük a lencsét, ezért újévkor is csicseriborsóleves volt, igaz póré nélkül
@Norcsi: mi piacon veszünk csicserit. Ahol babot árulnak nagy mennyiségben (tehát nem a kofáknál) ott szokott lenni.
Zöldségesnél veszem kilóra – vagyis nem csomagolva van, hanem ömlesztve, annyit veszek, amennyi éppen kell. Gyenesdiáson van a kedvenc kisboltom, ott mindig van:)
Piacokon a magosoknál, vagy multikban a száraz lencse-bab környékén megtalálod, általában kicsit mélyebbre elrejtve a vöröslencsénél… 🙂
Múltkor megkértem a páromat telefonon, hogy áztassa be a sárgaborsót – mire a férfi, keresett sárgát és borsót… 😀 szóval beáztatta a csicseriborsót a fiókból, a kikészített sborsó helyett 🙂 paradicsomos-húsos-kukoricás raguba ment, ott is jól érezte magát, levest még nem ettem belőle, most ki fogom próbálni 🙂
Tescoban a külföldi termékek részlegen van mindig konzerv formában, és én is a Lidl-ben szoktam többet vásárolni a Mexikói alapanyagok hetén:-) Livi
Csicseriborsóról:
A lektinek kapcsán, melyek egyike a legismertebb tápanyag felszívódást gátló anyagoknak a gabonafélékben és hüvelyesekben, ismételten kimutatták, hogy számos káros hatásuk van az emberi szervezet működésére(különösen az autoimmun betegekre) azáltal, hogy növelik a bélfal áteresztő képességét.
A növények mérgező anyagok, pl. lektinek termelésével védekeznek a növényevő állatokkal szemben.
A lektinek ellenállnak az emésztő enzimeknek, és változatlan formában megtalálhatók a vérkeringésben, mint azt Wang és munkatársai (1998) kimutatták. Ezenfelül a lektinek lerakódnak a belső szervekben is.
Mint Pusztai és munkatársai kimutatták, a lektinek hőállóak és a normál főzés nem képes teljesen kiiktatni ezeket a mérgező összetevőket, hacsak nem használnak túlnyomású kuktát. A legbiztosabb módja a lektinek egészségre ártalmas hatásának a kivédésére az, ha korlátozzuk fogyasztásukat.
Lektin mindenben van. Pl. a paleo- hivok altal fogyasztott novenyevo allat husaban.
Erre külön bejegyzésben fogok reagálni. Hogy ezekkel én nem akarok foglalkozni. Ez tipikusan az az eset, amikor valamiről előbb azt mondják, hogy jó, aztán kiderül, hogy nem. Aztán évek múlva jön valaki, aki bebizonyítja, hogy aki azt mondta, hogy nem jó, az kókler volt, ez mégis jó. És így tovább. Azt hiszem, számtalan példát tudnunk hozni erre. Én nem leszek vallásos életmódváltó, nem fogom betegesen figyelgetni, miben mi van. Ahogy a Biblia tanítja, hálaadásal élek azokkal az ételekkel, amiket eszem, de senkit nem vádolok meg semmivel amiatt, ha ő azopkat is megeszi, amiket én nem. Mindenki egyen a saját meggyőződése szerint azt,ami neki jólesik.
Enni és enni hagyni!
Teljesen igazad van, Moni. Sajnos a taplalkozas- dieta temaban mindenki nagy es meg nagyobb ‘szakerto’, nehez lesz tavol tartani a megjegyzeseket. En igerem, nem szolok tobbet hozza ilyen temaban. A levest meg kiprobalom, nagyon jol nez ki!
Eszter, nyugodtan szólj hozzá – a vélemények érdekelnek. Csak azt mondom, hogy pl. most nem fogok halálra rémülni a lektinektől, ahogy nem rémülök meg a tojás koleszterintartalmával riogatóktól sem. Meggyőződésem, hogy a tojás egészséges, nyugodtan lehet enni.
Így vagyok a hüvelyesekkel is. De nem eszem nyakló nélkül, persze.
Most mit csináljak, nem szeretem. Nem finom se így se úgy, vagy az állaga nem tetszik…? Még azt sem tudom. Fene a gusztusomat. Persze a családomnak kötelező megenni, vita nincs.
Ha nem, hát nem…:) Nekem a család fele nem eszi, de a másik felének bejön. Van ilyen.:)
Tapasztalatom szerint, 24 órás áztatás után kukta nélkül is megfő 50 perc alatt(10 perc teljes lángon + 40 perc takarékon).
Köszi az infót!
Szia,
és ha konzervből csinálom, mennyi kell hozzá?
Hát, a kérdés az, hogy mekkora a konzerv… háromból, mondjuk.
Nyilván nem célszerű összekeverni a kettőt, ugyanis a kifinomított ketogén diétával lehet visszaszorítani autoimmunt, és abban hús van (nem elsősorban csak az) hüvelyes nincs. Azért nagyon nem ugyanaz a koncentráció, és megjelenés. Votlak autoimmun jelenségeim, 3-4 féle. Ezek közül egyik sincs jelen már, pedig nem mondanám, hogy marhahúsból például 100%-os legelőt (a rendes marha, ha lehetősége van, válogatva legel) sikerült kifogni, inkább 70%-os, ahogyan malacból sem. Nagyon fontos kihangsúlyozn, hogy manapság elég durva zsírfóbia van, és annak hiánya jelentősen ront működőképességünkön. Aki pedig zsírosan eszik ,szintén nincs megmentve, mert eszik hozzá mindenféle gáz dolgot is, főleg sok szénhidrátot, így ugyanott van, mint a többiek, s nem derül ki náluk sem , valójában milyen szinten fontos lenne, még ha röhejesen is hangzik, a súlymegörzés tekintetében is.