Nehéz tárgyilagosnak maradnom, és most teljesen megértem, amikor az Oscar-átadáson egyesek borzalmas szentimentális beszédeket mondanak, amiben még a nagynénjük szomszédjának is megköszönnek ezt-azt.
Nekem is sok mindenki eszembe jut, aki akár csak egy kicsit is egyengetett az utunkon, hogy a napi három tortától eljutottunk a saját cukrászdáig. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a Dining Guide a 2018-as TOP 100 étteremkalauzában úgy jelentetett meg bennünket “Mónisüti Gyenesdiás” néven a tíz legjobb vidéki cukrászda között, hogy akkor még ilyen hely itt nem is létezett. Csupán az üzemünk működött, jó, a Dunántúl közel 20 kávézójába szállítottunk sütiket, de még beszélgettünk is a családban arról, hogy ha egyszer cukrászdát nyitunk, biztos, hogy nem Mónisüti lesz a neve.
De hát ezek után mi más?
Tény: a Dining Guide lökött bele bennünket a saját cukrászda megnyitásába. Ez ugye meg is történt, akik követitek a történetünket, tudjátok, hogy 2018 júniusában valóban megnyitottunk.
Az, hogy érdemes volt, az első perctől nem volt kérdés: bár mi rettegtünk, hogy mi lesz, a vendégek jöttek, jöttek, és kedvesek voltak, és aztán ettől mi is felbátorodtunk, és megnyugodtunk: jól döntöttünk.
Aztán, ahogy közeledett az év vége, nekem egyre többször eszembe jutott, vajon most, hogy már cukrászdánk is van hozzá, sikerül megőriznünk helyünket a tíz legjobb vidéki cukrászda között? Februárban, amikor megjelent a kalauz, megnyugodtam: ott voltunk a 2019-esben is.
Ekkor merült fel bennünk a kérdés: vajon feljebb tudunk-e jutni innen? Be tudunk-e kerülni az országos tíz legjobb közé? Bevallom, úgy éreztem, ennek valami minimális esélye van: lássuk be, bőven van annyi tradicionális nagy cukrászat, amelynek egész egyszerűen ott a helye, mi meg kis gyütt-mentek vagyunk ebben a szakmában, mint ahogy a településünkön, Gyenesdiáson is. Utóbbi esetében gondoskodtak is róla, hogy azért ennek maradjunk tudatában, és a cukrászdánk előtti útszakaszon, mintegy 50 méteren mind jobb- és baloldalt az önkormányzat képviselő-testülete egy előttünk ismeretlen időpontban megszavazta, hogy a MEGÁLLNI TILOS tábla kerüljön kihelyezésre, mert hát nehogymár. Szezonon kívül eddig ez egy csendes utca volt, most meg csak úgy parkolgatnak állandóan.
Na de a szakma viszont nem várt döntést hozott: a Dining Guide Top 100 étteremkalauz 2020-as kiadványában bizony, ott vagyunk az országos 10 legjobb cukrászda között. Óriási dolog ez nekünk, mert arra hamar rájöttem: egy bizonyos szintet elérni, nos, az egy fontos mérföldkő, lehet akár szerencse is – de megtartani…az már folyamatos küzdelem. Ezért is vagyok nagyon hálás a munkatársainknak, hogy pontosan úgy készítik el a tortákat, ahogy azt én kérem, és nagyon odafigyelnek arra, hogy a minőség ne romoljon. Ez folyamatos tesztelés (férjem áldozatkész feladata!), és korrekció révén sikerülhet csak, amihez tényleg mindenre oda kell figyelni.
De nem untatlak benneteket a részletekkel; mi most ünnepelünk. Tudom, és lehet jönni azzal, hogy de hát ez miért nem került bele, az meg miért van benne, én nem tudom, és, bevallom, nem is akarok foglalkozni vele; örülünk a jelen helyzetnek, és azon dolgozunk, hogy a vendégeink számára élményt jelentsen egy szelet torta a Mónisütiben.
Mert tudjátok, nálunk minden kerek… 🙂
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kedves Móni! Már sokadszor jártam arrafelé, most hétvégén szombaton is. Ismét teszteltelek. Barátokkal. Mondanom sem kell, ők is fanok lettek egyből. Tehát kijelentem én aki rendkívül finnyás vagyok, hogy a sütijeid egytől egyig ugyanolyan finomak most is és minden egyes alkalommal. Köszönöm.