Ha nem akarsz megint rizst vagy krumplit enni a húshoz, próbáld ki a sült gyökérzöldségeket. Kis balzsamecettel, olívaolajjal, sóval, rozmaringgal – és nemcsak köretnek, de önmagában is nagyon finom. A recept nem szentírás, nyugodtan lehet variálni annak megfelelően, éppen mihez van kedvünk, vagy milyen zöldségeket kapunk.
3 kisebb cékla
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 zellergumó
3 viszonylag kicsi édesburgonya
1 fej fokhagyma
3 fej lila hagyma
1 szál póréhagyma
1 ek szárított rozmaring (a friss még jobb, abból néhány ágat dobjunk a zöldségek közé)
balzsamecet
olívaolaj
só
- A zöldségeket megpucoljuk, és feldaraboljuk: a répákat és a póréhagymát kicsit vastagabb karikákra, a többi zöldséget nem kifejezetten matematikai értelemben vett kockákra, a lila hagymákat cikkekre vágjuk. A fokhagymagerezdeket kiszabadítjuk a héjukból.
- Előmelegítjük a sütőt 190 fokosra.
- Az összes zöldséget a tepsibe szórjuk, megsózzuk, megszórjuk a rozmaringgal, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel – úgy nagyjából fél-fél decivel. Jól átforgatjuk az egészet, hogy mindenhova jusson az ízesítőkből.
- Aláöntünk úgy 1 dl vizet, és betoljuk a sütőbe. 1 órán keresztül sütjük úgy, hogy időnként átkeverjük, és ha a lé elfogy alóla, kis vizet mindig utánaöntünk. De épp csak egy kicsit, hogy a zöldségek nehogy leégjenek.
Nekem langyosan ízlik a legjobban.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: