Midig elképedek azon, hogy néhány élelmiszergyártó cég micsoda bizniszt csinál az emberi lustaságból. Egyik kedvencem a palacsintapor, mert hiszen alapból alig kell hozzá valami: tojás, liszt, tej, szódavíz, kis cukor, kis só. A pudinggal ugyanez a helyzet: pudingpor nélkül is el lehet készíteni, mindössze öt hozzávalóból. Mégis, egy időben az ivódott a köztudatba, hogy ha nincs otthon pudingpor, hát hozni kell, mert anélkül aztán nem lesz semmi sem.
Pedig de.
Ezt mutatom meg most.
Bevallom, kiskoromban teljesen meg voltam győződve arról, hogy a vanília sárga; mert sárga volt a vaníliapuding, a vaníliafagyi, meg úgy nagyjából minden, ami vaníliás volt. Pontosabban: vanillines. Mert ezeknek a régi poroknak többnyire nem volt közük az igazi vaníliához, ezzel az aromás aldehiddel helyettesítették bennük az igazi fűszert. A vanillin egyébként az EU osztályozás szerint ártalmas, irritálhatja a szemet, a bőrt, a légutakat.
Ja, a sárgaság: amint felnőtt koromban rájöttem, a sárga szín (amit egyébként karotin hozzáadásával érnek el) a tojássárga színét hivatott helyettesíteni.Na, most, ezek fényében az igazi puding hozzávalói:
5 dl tej
5 tojássárga
10 dkg cukor
4 dkg keményítő
fél vaníliarúd, vagy 1 tk vanília kivonat (nem aroma, nem vanillines cukor tehát)
- A tejet úgy fél dl kivételével lábasba öntjük, beledobjuk a hosszában is felezett fél vaníliarudat, és melegíteni kezdjük.
2. Egy kis edénybe tesszük a tojássárgát, a cukrot és a keményítőt, és jól elkeverjük a maradék fél dl tejjel.3. Így. Aztán, amikor forr a tej, folyamatos keverés mellett beleöntjük ezt a sűrítőt, és amit besűrűsödött a pudingunk, már el is zárjuk alatta a lángot.FONTOS:
- Ha keményítővel sűrítünk valamit, akkor azt épp csak felforraljuk, nem főzzük, mert különben visszahígul, amit készítünk.
- Ha besűrítettél valamit keményítővel, de nem elég sűrű, nehogy utánaönts még egy adag keményítőt, nem fogja felvenni a mártás, érezni fogod a keményítőt, mint a homokot. Az lehet a megoldás, ha külön készítesz egy sűrű pudingot (ha épp azt főzöl), és összekevered a kettőt.
Hát ennyi. A jövőben ne pudingport vegyetek, hanem tartsatok otthon keményítőt – sokkal gazdaságosabb, és a tojássárga és az igazi vanília miatt finomabb, tápanyagok szempontjából értékesebb desszertet kaptok.
Ó, és gyertek a Facebookra is! Lehet beszélgetni, oldalt lájkolni, ilyenek…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
A maradék fehérje felhasználására tudnál javasolni vmit?
Elore is köszönöm! 🙂
Szerintem (többek között) pont az a jó ebben a receptben, hogy van maradék tojásfehérje! Nálunk mindenki annyira szereti a habcsókot, hogy alig várjuk, hogy legyen valahonnan tojásfehérje. Persze nem sima habcsók, hanem sok-sok darált mogyoróval, dióval, mandulával, kókusszal! Komoly harcok vannak, hogy ki hányat ehet meg belőle!
Bár nem engem kérdeztél, de készülhet még a tojásfehérjéből Pavlova torta, vagy jó a máglyarakás tetejére, ha nagyon belehúzunk, macaronnak…
Valakinek egyéb ötlete a felesleges tojásSÁRGÁJA felhasználáshoz?
Kedves Móni!
Nem akarok telhetetlen lenni, de esetleg nincs valahol elfekvőben egy jó kis csokipudingrecept is? Esetleg egy olyan, amibe nem kell mérhetetlenül sok csokoládé, hanem mondjuk kakaópor, és mégis finom (hiába, no, azok a kalóriák…) Reménykedve várok…
Valóban, ahogy Enikő is írta, Pavlova torta, például, vagy nagyon jó a mascarponés diótorta is: http://maimoni.cafeblog.hu/2014/02/26/mascarpones-diotorta-ha-fel-kene-hasznalni-mar-a-maradek-tojasfeherjet/
Ma kipróbáltam, családom számára mától fogva ez A VANÍLIAPUDING, csupa nagybetűvel.
Köszönöm:)
Szia Móni! A vaníliakrémes gyümölcstorta receptjét megosztottad valahol? Szívesen elkészíteném.