Nem tudom, lehet-e annál nagyobb elismerést kapni bloggerként, mint hogy az ember lánya az ő hőn szeretett ifjú férjének az anyja blogjáról főz. Mármint, a blogger lánya a saját anyjáéról, értitek.
Nem volt sétagalopp az életünk abban az időben, amikor a gyerekek kicsik voltak (na jó, most sem a Seychelle-szigetekről blogolok…), és sokszor kívántam magamban, hogy bárcsak már nagyok lennének. Hát nem vicc az a közhely, amit akkor nem hittem el, hogy tényleg néhány pillanat alatt felnőnek. Most ott tartok, hogy fékezném, vagy néha megállítanám az időt, mert annyira szeretek velük lenni, annyira élvezem a társaságukat – de az ő fókuszuk már máshova kerül. És ez az élet rendje.
Nóri (24) férjhez ment, Bálint(23) vőlegény, Bence (20) sem itthon lakik, Zsófival (17) vagyunk hármasban – még néhány évig. Aztán ketten maradunk (oké, meg még a Manci), aminek megint csak megvan a maga szépsége, de most végigéljük, ahogy szépen, egyesével kirepülnek a gyerekeink, hogy saját fészket készítsenek maguknak, az általuk választott párral. És amellett, hogy a szívemben öröm van, látva az ő boldogságukat, sőt, élvezzük azt, hogy választottjuk nekünk is kedves, azért ez a leválás engem akkor is megvisel, na. A férjemet sokkal kevésbé, egyébként, ő nem bonyolítja ennyire túl, boldog, hogy a gyerekek boldogok. Talán a férfiak ezt az egészet máshogyan dolgozzák fel, nem tudom.
Tehát, mielőtt még most is érzelmes pityergésbe kezdenék, inkább témát váltok, és elmesélem, hogy mit is sütött a lányom, Nóri: a fahéjas almatortát készítette el diétás verzióban, jól képzett bloggergyerekként fotózott is, így hát arra jutottam, hogy mindenképpen közzéteszem az ő verzióját erre a remek sütire. Az alábbiakban tehát Nóri zabpehelylisztes almatorta receptje következik.
Hozzávalók a tésztához:
8 dkg xilit
1 tojás
5 dkg puha vaj
16 dkg zabpehelyliszt
1 kk sütőpor
A töltelékhez:
8 közepes alma
4 dl muskotály, vagy valamilyen édes fehérbor (én fele Tokaji aszút tettem bele, fele száraz fehérbort, így volt itthon)
3-4 ek xilit
4 dkg keményítő
fél vaníliarúd kikapart magjai, vagy 1 kk vanília kivonat ( én jobb híján vaníliás cukrot tettem bele)
1 kk fahéj
A tetejére:
4 dl tejszín
5 dkg porcukor
1 cs. habfixáló
fahéjjal összekevert porcukor a szóráshoz
1. A tésztához gépi habverővel kihabosítjuk a tojást és a cukrot, belekeverjük a puha vajat, a lisztet és a sütőport. Kézzel összegyúrjuk, gombócot formálunk belőle és fél órára hűtőbe tesszük.
2. Addig megpucoljuk és kis kockákra vágjuk az almát. 3 dl borral és 3 ek cukorral, vaníliával és fahéjjal főzni kezdjük, amikor már forr és puhul az alma (de nem túl puha) gyorsan összekeverjük a keményítőt a maradék 1 ek cukorral és a maradék 1 dl borral, és ezzel besűrítjük az almát. Kész, zárjuk el a hőt.
3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokosra. Sütőpapírral borítsunk egy 28-29 centis kapcsos tortaformát (nekem 26 centis volt). Vegyük elő a tésztát a hűtőből és nyújtsuk ki úgy, hogy a tortaformának ne csak az alját fedje, hanem legyen körben kb. 4 centi magas pereme is. Nekem nyújtásnál valamiért nagyon tört a tészta, lehet hogy a zabpehelyliszt miatt, úgyhogy csak belenyomkodtam egyenletesen a tortaformába, nem nyújtottam sodrófával.
Öntsük az almatölteléket a tésztába, és süssük 35-40 percig, amíg a tészta szép piros nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Verjük fel a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, majd rendezzük el a torta tetején, végül szórjuk meg a fahéjas porcukorral. Érdemes egy éjszakát hűtőben tartani, én pár óra után szeltem belőle, de kanállal lehetett csak enni, még annyira szétfolyt. Másnap reggelre viszont szépen összeállt.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)