Akinek erről a címről az jut eszébe, hogy garanciális túrógombócokat készítettem, rossz irányba tapogatózik. Bár, a felelősséget vállalom: kiváló gombócok lettek.
Úgy négy évvel ezelőtt kísérleteztem ezzel a búzadarához hasonlóan felhasználható alapanyaggal, melyet teljes nevén cassava garinak hívnak, és a manióka nevű növény gyökeréből állítják elő. Ugyanígy a manióka gyökeréből készül a tápióka gyöngy és a liszt is, a tápiókapuding talán közismertebb, mint a gari, és tehát alapvetően ugyanaz az alapanyag eredője. Jelentősége az, hogy gluténmentes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják, és a paleo étkezésbe is beilleszthető. Glikémiás indexe közepes, 46, ami azért jó, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, élettani hatása sokkal kedvezőbb, mint például a búzaliszté, vagy -daráé.
Hogy miért is készítettem garival a túrógombócot? Örök kísérletező kedvemnek az adott új lendületet, hogy a férjem úgy másfél hónapja tudatosan elkezdett odafigyelni az étkezésére: sokkal kevesebb húst eszik, nem eszik ipari húskészítményeket (szalámik, májkrémek, felvágottak), abszolút kizárta a cukros ételeket (igen, a sütiket is, legfeljebb egy-egy paleo tortaszeletet enged meg magának időnként, ami, lássuk be, cukrászda tulajdonosként kész hőstett), és igyekszik az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek kategóriájából válogatni, továbbá sokkal több zöldséget fogyaszt, mint eddig. Mindezt azért tette, mert évek óta küzd a magas vérnyomással, és miután most alaposabban belevetette magát a témába, mások tapasztalatait felhasználva arra a meggyőződésre jutott, hogy az étkezési szokásain kell elsősorban változtatnia, illetve emellett nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a rendszeres testmozgásra.
Nos, a pozitív eredmények már a második héten jelentkeztek, és azóta is elmondhatjuk: amellett, hogy emberem vérnyomása a normális sávba került, még le is fogyott négy kilót… Én bezzeg, aki ugyan nagyjából vele haladtam, nem. Persze, mert csak nagyjából haladtam vele, lévén hogy a vérnyomásom mindig is rendben volt, és hát úgy tűnik, azokat a kis kilengéseket nem kellett volna megengednem magamnak – na de hát majd most.
50 dkg túró
2 tojás (L-es)
4 ek cassava gari
1 csapott tk só
A beforgatáshoz:
pankómorzsa vagy zsemlemorzsa vagy pirított dió
Ennyi csupán az egész. 11-kor eszembe jutott, fél 12-re nagyjából készen is volt.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)