Kaptam négy kiló passzírozott fügét. Vagyis hát, vettem, de persze ilyesmit nem igazán lehet csak úgy venni, hacsak az embert fel nem hívja egy ismerőse, akinek több jól termő fügefája is van, hogy te, most passzíroztunk le négy kiló jó érett fügét, nem kell valamire?
Dehogynem, hozd csak nyugodtan.
És akkor jönnek, hogy gyere, Móni, folyik a mosogatógép. Hogy az üzemben valami levagdossa az áramot. Hogy a hűtőkamra mintha nem hűtene rendesen. Hogy az őrlő már megint nem jól van beállítva a kávéhoz. Hogy munkaügyi támogatásokhoz alá kell írni a papírokat. Hogy a jelenléti íveket nézzük át. Hogy az irodában a nyomtató valamiért már megint nem nyomtat. Hogy a Manci mintha sántítana a hátsó lábára. Hogy egy pár érkezett esküvői torta ügyben, megbeszélésre. Hogy ki kéne hívni a vízvezeték-szerelőt, mert nincs melegvíz az egyik csapnál. Hogy nem jöttek a szódások, kevés a szóda. Hogy egy csomó darázs jön a szörpre, mit csináljunk? Hogy, ha nem indulsz el most a fodrászhoz, el fogsz késni…
És így tovább. Így történik meg, hogy a fügepüré még egy kicsit várakozik a hűtőben, mire végre megvalósul az, amiről úgy érzem, hogy energiabefektetés/finomság arányában a legjobb arányszámot hozza.
Füge. Dió. Karamell.
Rossz nem lehet. Egy régi kevert süti receptjét variáltam át kicsit. Ha nincs fügepüréd, készítheted bármilyen lekvárral, de akkor a cukrot vedd le erősen, mondjuk 10 dekára. A hozzávalók két csoportból állnak: szárazak és nedvesek (vonal felett, vonal alatt), ennek megfelelően két tálra lesz szükséged a süti összeállításához, illetve egy 27 centi átmérőjű kapcsos tortaformára, aminek az aljába sütőpapírt szorítottál.
Hozzávalók:
2 bögre liszt (30 dkg)
1,5 bögre kókuszvirág cukor – vagy nádcukor, barna cukor, de lehet sima cukor is (20 dkg)
2 tk szódabirkarbóna
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szerecsendió
1 bögre durvára tört dió (kb. 15 dkg)
_________________________________________
0,5 bögre olívaolaj
0,5 bögre olvasztott vaj (kb. 10 dkg)
3 tojás
1 bögre kefir
1 tk vaníliakivonat (fél vaníliarúd kikapart magjai)
1 bögre fügepüré
0,5 dl rum
A karamellhez:
12 dkg cukor
2 dl habtejszín
Mancinak nagyon tetszett – persze, ő nem kaphatott belőle…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)