Pár éve tűnt fel, hogy a cukrászdánk vendégei húsvét körül elkezdték keresni a répatortát. Nem értettem, de aztán leesett: mivel a húsvéti ünnephez a népszokás szerint egyszer csak hozzácsapódott a nyúl, a nyúl meg szereti a répát – hát így.
Ugyan mi családilag a húsvétot inkább az eredeti, bibliai értelemben ünnepeljük, amiben nincsen sem nyúl, sem tojás, főleg nem olyan, amit a nyúl tojik (szegény, bár tojást jobb, mint biciklit), a répatortát szeretjük bármikor. Többféle variációban szoktuk készíteni, van, amikor egészen egyszerűen egyben hagyjuk, a tetejére porcukros citromos mázat teszünk, és van ez a kicsit bonyolultabb változat, amelyet tejszínhabbal dúsított krémsajttal töltünk, és kenünk meg. Minden változatban finom.
Hozzávalók:
4 tojás
28 dkg cukor
2 dl olaj (napraforgó vagy kukoricacsíra)
28 dkg liszt
30 dkg sárgarépa
10 dkg szeletelt mandula, darabolt dió, összetört pisztácia
5 dkg mazsola
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 cs sütőpor
1 tk őrölt fahéj
fél kk só
A tetejére:
30 dkg Philadelphia (vagy olyan jellegű) krémsajt
4 dl habtejszín
4 ek cukor
reszelt narancshéj
A receptet a Dining Guide felkérésére öntöttem formába, a weboldalukon a Főzz a séffel sorozatban szerepelek. A cikkben a süti elkészítésének leírásán kívül még számos tippet adok, hogyan variálhatjuk ezt a kiváló édességet.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)