Izgalmas felkérést kaptam tavaly év végén a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtártól, pontosabban, a könyvtár egyik munkatársa, Xénia hívott fel; nem tudom, hány éve ismerjük már egymást, de még soha nem tisztáztuk, hogy férje, aki Kalmár, és én, aki leánykori nevemen szintén Kalmár vagyok, szegről-végről rokonok vagyunk-e. Most sem ezért keresett, hanem mert Prikryl József: Zalai, vasi paraszti ételek című könyvének bemutatójára készültek, és eszükbe jutott, nem lennék-e a szerző beszélgetőtársa a bemutató során.
Hát dehogynem.
Örömmel vállaltam a felkérést, és azonnal szöget ütött a fejembe, hogy vajon ismeri -e a szerző Ábrahám Gézáné örökbecsű művét, a Vasi, zalai parasztételeket, amelyből magam is több receptet elkészítettem, és dokumentáltam is itt a blogon. Például a szénafánkot.
Na de elkanyarodtam a témától: a lényeg, hogy elvállaltam a közreműködést a könyvbemutatón. Józseffel e-mailt váltottunk, majd telefonon is beszéltünk, megtudtam tőle, hogy ez már a második könyve, az első 2013-ban jelent meg A dödölle címmel. Amint később kezembe fogtam, megdöbbentem: több mint 50 dödöllés recept, amelyben ez a klasszikus vasi, zalai étel hol főételként, hol köretként, hol desszertként jelenik meg a legváltozatosabb formában. Teljesen felvillanyozott. Én csak a hagymás dödöllét ismertem és készítettem eddig – hozzáteszem, szintén Ábrahám Gézáné receptje alapján -, eszembe sem jutott, hogy a krumplis galuskákat akár mákba lehet forgatni és lekvárral enni, vagy hogy például rakottan is el lehet készíteni. A dödölle minimum annyira jó, mint a gnocchi, meglehetősen hasonló is a két étel elkészítése az utolsó mozzanatig (a gnocchit kifőzik, a dödöllét átsütik), csak az olaszoknak jobb marketing stratégiájuk.
A szerzőről mindenképp el kell mondanom, hogy szenvedélye a munkája – vagy a munkája a szenvedélye, Venesz-díjas mesterszakács, séfként dolgozik hosszú ideje. Nem tősgyökeres zalai, Tolna megyéből költözött Nagykanizsára 21 évvel ezelőtt, és teljesen beleszeretett a dimbes-dombos Zalába, és a tájegység gasztronómiai hagyományaiba.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)