Ó, én tudom, milyen az, amikor nincs pénz. Amikor a rendelkezésre álló bankjegyeknek négy sürgős helye is lenne, de az ember csak egy lyukat tud velük betömni – és akkor legyél kreatív a konyhában.
Így voltam akkor is, amikor hét évvel ezelőtt az egyik keszthelyi kávézó tulajdonosa feldobta nekem a labdát: “nem akarsz nekem sütiket sütni?” Szinte gondolkodás nélkül vágtam rá, hogy de igen, mire azt monda: “jó, akkor holnapra hozzál három tortát”. Nos, éppen nem volt semmi pénzünk, de annyi sem, hogy alapanyagokat vegyek a sütikhez. Úgyhogy, hazamentem, megnéztem, mi van otthon, és azokból állítottam össze ezt a sorsfordító három tortát. Mert másnap elvittem a kávézósnak, megkóstolta, és csak annyit mondott: “oké, jó lesz, holnapra is hozzál hármat.” Így kezdődött az én cukrász karrierem.
Szóval, nem kell megijedni, ha nincs keret extra hozzávalókra. Nézzük meg, mi van otthon, és ha tojást, lisztet, cukrot találunk, abból már ki lehet indulni. Az almás sütiket azért szerettem mindig, mert a legolcsóbb gyümölcsből rendkívül sokféle édesség készíthető. A most következő almatorta is rém egyszerű, viszont mutatós, és nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tk sütőpor
2 tojás
fél kk só
Az almatöltelékhez:
1,2 kg kockázott alma (tehát tisztítás után ennyi)
kb. 2,5 dl rizling (nemcsak rajnai lehet :-))
2 dkg étkezési keményítő
cukor az alma édességétől függően
2 tk fahéj
A krémhez:
5 dl tej
5 tojássárga
4 dkg étkezési keményítő
8 dkg cukor
2 tk vanília kivonat, vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
A tetejére:
3 ek baracklekvár fél dl vízzel hígítva, felforrósítva
1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és szedjük két gombócra 2/3-1/3 arányban.
2. Főzzük meg az almatölteléket: tegyük egy lábasba az almát, öntsük le a borral. Forraljuk fel, és csak egy-két percig főzzük, közben adjunk hozzá annyi cukrot, hogy kellemes íze legyen. Keverjük el benne a fahéjat is. A keményítőt keverjük el egy evőkanál cukorral, és kevés vízzel hígítsuk, keverjük csomómentesre. Adjuk az almához, így sűrítsük be a levet. Kapcsoljuk le alatta a hőt.
3. Jöhet a krém. Öntsük egy lábasba a tejet fél deci kivételével, tegyük a tűzhelyre, és kezdjük forrósítani. Keverjük össze egy műanyag tálban a tojássárgát a cukorral és a keményítővel, a fél deci tej segítségével. Amikor forr a tej, sűrítsük be ezzel a keverékkel. Azonnal kapcsoljuk le alatta a lángot, és habverővel keverjük simára a krémet. Ne felejtsük ki a vaníliát.
4. Egy 27 centi átmérőjű kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki a 2/3-ad mennyiségű gombócot akkorára, hogy úgy tudjuk a formába helyezni, hogy körben legyen kb. 3 centi magas pereme. Ezt a tésztaperemet nyomkodjuk hozzá a karikához.
5. Osszuk el a krémet a tésztán, majd az almát is.
6. A kisebb tésztagombócot is nyújtsuk ki, és csíkokra vágva rácsozzuk be vele a tortát. Ha van ilyen tésztavágó alkalmatosságunk, használjuk.
7. Még forrón kenjük le a szintén forró lekvárral, hogy később se száradjon ki az alma a rácsok között.
Melegen sajnos nem jól szeletelhető, de igazából kit érdekel… Mindenhogyan finom. Aki nem érez lelkiismeret-furdalást a kalóriák miatt, akár tejszínhabbal is eheti.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)