Szinte minden évben elismétlem, hogy álláspontom szerint karácsonykor nem szabad megszakadni. Persze máskor sem jó, de néha elkerülhetetlen; ha van választásunk, hát ne az ünnepekre vállaljuk túl magunkat.
Nyilván, ha valaki annyira szeret a konyhában sürögni, hogy kifejezetten örömét leli abban, ha minél különlegesebb ételeket vonultat fel a család előtt, tegye nyugodtan. Aki viszont általában időhiányban szenved, és egyszerűsítené a konyhai feladatokat, annak összeszedtem egy csokorravalót a kedvenc és egyben egyszerű karácsonyi fogásaimból.
1. A leves
Nálunk mindig húsleves van karácsonykor, méghozzá úgy készül, hogy 23-án este a legnagyobb fazekamba felteszek vagy két-háromkilónyi húst és csontot, amit persze előzőleg lemostam, hogy ne maradjanak rajta csontszilánkok, egyebek. Szóval, felteszem este takarékon, másnap reggelig ott is hagyom, és majd akkor teszem hozzá a pucolt zöldségeket, mindenfélét, amit csak érek, tehát nemcsak répát, fehérrépát, zellert, hagymát, hanem gombát, kellevelet, kelbimbót, póréhagymát, paradicsomot, zöldpaprikát, fokhagymát, petrezselymet, mittudomén, ami szembejön, és azt még belefőzöm. Só, bors, szerecsendió. Húúú, de szeretem. Na de mi van akkor, ha még előző este is úgy ájulunk be az ágyba, hogy nem áll módunkban elindítani a levest, ami tehát egyszerű, de mégis, előregondolkodást igényel?
Ilyenkor jönnek a krémlevesek, naná, minél egyszerűbb, annál jobb. Remekül hangzik például az az elnevezés, hogy “mandulás fokhagymakrémleves szardellával“, és közben egy rém egyszerű receptről van szó.
Persze, megértem én, ha nem akartok fokhagymaszagúak lenni, amikor mondjuk jön a rokonság látogatóba, ebben az esetben egyetek például sütőtök krémlevest. Van egy hasonló receptem, azoknak kedvez, akik nem ehetnek cukrosat, liszteset, tejeset, mondhatnám, hogy mindenmentes, de azért van benne pár zöldség… Édesburgonya leves.
A legeslegnagyobb kedvencemet minden karácsony előtt megreklámozom nektek, tudom, hogy már nagyon sokan el is készítettétek, kaptam már hálálkodó e-mailt is, hogy valaki az apósát-anyósát ezzel a recepttel nyűgözte le, pedig, ha valami egyszerű, hát ez az. Camembert leveles tésztában, némi áfonyalekvárral. A következő étel meg azért jó, mert bár jár némi pepecseléssel, “egy kosszal” több napra elég ételt készíthetünk, amennyiben többfélét tekerünk. Ezek a baconbe göngyölt csirkeroládok, amelyek hidegen is, melegen is nagyon finomak.
És hát, ami nálunk örök Jolly Joker: a rántott hús. Fiaim videóban is bemutatták a készítését…
3. Saláták
Ezek akár a húsok köreteként, akár önálló ételként fogyaszthatóak, ha csak úgy csipegetnénk pár falatot… Az egyik legjobb ez a majonézes kölessaláta, amit bármilyen hússal készíthetünk. A másik, ami szintén majonézes, ez a tésztasaláta:A harmadik, amiről nem győzöm elmondani, hogy Sevillába juttatott bennünket a férjemmel, a spanyol halsaláta:
A desszertekkel külön posztban foglalkozom.
No para!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: