Készülünk a karácsonyra, próbálgatjuk az aprósüti recepteket. Így akadt kezünkbe egy sváb keksz, a preckedli receptje, amely nagyon finom, egyszerű. Bár a környezetemben élő sváb származású kollégák, ismerősök, barátok pont nem ismerték, sőt, soha nem is hallottak róla, különleges neve miatt már látatlanban eldöntöttük, hogy kipróbáljuk. Különlegessége a magas zsírtartalma, és az, hogy vaj és zsír egyaránt szerepel benne.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 tojás
20 dkg cukor
20 dkg vaj
20 dkg zsír
1 citrom leve és reszelt héja
1 cs sütőpor
csipet só
1 db tojás – a lekenéshez
durvára vágott dió vagy mogyoró, kristálycukorral elkeverve – a forgatáshoz
1. A zsírt és a vajat morzsoljuk el a liszttel a két tenyerünk között, majd gyúrjuk össze az összes többi hozzávalóval. Takarjuk le folpackkal, és tegyük egy órára hűtőbe.
2. Nyújtsuk ki a tésztát kb. egy centi vastagra, majd szaggassunk belőle tetszőleges formákat. A nyers tésztadarabokat kenjük meg tojással, és mártsuk meg a cukros dióban/mogyoróban, és tegyük sütőpapírral borított tepsire.
3. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük szép pirosra a preckedliket.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
A soroksári svábok között gyakran sütötték, én nagyon szeretem. 🙂
Nálunk a Délvidéken ez a sütemény Gurábli néven ismert és kedvelt karácsonyi édesség 🙂