Mai Móni

Sváb ismerőseim ugyan nem hallottak róla, de a preckedli ettől függetlenül nagyon finom édes keksz!

Készülünk a karácsonyra, próbálgatjuk az aprósüti recepteket. Így akadt kezünkbe egy sváb keksz, a preckedli receptje, amely nagyon finom, egyszerű. Bár a környezetemben élő sváb származású kollégák, ismerősök, barátok pont nem ismerték, sőt, soha nem is hallottak róla, különleges neve miatt már látatlanban eldöntöttük, hogy kipróbáljuk. Különlegessége a magas zsírtartalma, és az, hogy vaj és zsír egyaránt szerepel benne.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 tojás
20 dkg cukor
20 dkg vaj
20 dkg zsír
1 citrom leve és reszelt héja
1 cs sütőpor
csipet só

1 db tojás – a lekenéshez
durvára vágott dió vagy mogyoró, kristálycukorral elkeverve – a forgatáshoz

1. A zsírt és a vajat morzsoljuk el a liszttel a két tenyerünk között, majd gyúrjuk össze az összes többi hozzávalóval. Takarjuk le folpackkal, és tegyük egy órára hűtőbe.

2. Nyújtsuk ki a tésztát kb. egy centi vastagra, majd szaggassunk belőle tetszőleges formákat. A nyers tésztadarabokat kenjük meg tojással, és mártsuk meg a cukros dióban/mogyoróban, és tegyük sütőpapírral borított tepsire.

3. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük szép pirosra a preckedliket.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Aniko Karl says:

    A soroksári svábok között gyakran sütötték, én nagyon szeretem. 🙂

  2. Emőke Borús says:

    Nálunk a Délvidéken ez a sütemény Gurábli néven ismert és kedvelt karácsonyi édesség 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!