Mai Móni

Mitől diétás egy torta?

Sokszor kérnek tőlem diétás tortát. Oké, kérdezem ilyenkor, de mégis, milyen szempontból legyen diétás? Táplálékallergiás a célszemély? Cukorbeteg? Súlycsökkentő céllal diétázik? És van, amikor a megrendelő nem tudja megmondani. Hogy “hát olyan…ööö…paleo vagy vega izé, nem eszik cukrot. Meg glutént.”

Ez itt a mi paleo áfonyatortánk. A paleo is egyfajta diéta, mégsem feltétlenül fogyaszt.    Fotó: Penzerpix

Először is: mi a diéta? Tulajdonképpen csak speciális étrend. Hogy aztán mire specializálódik, az már más kérdés. Mert lehet szénhidrátszegény, kalóriaszegény, gluténmentes, laktózmentes, zsírban gazdag, és még sorolhatnám.

Számtalanszor találkozom azzal a téves elképzeléssel, hogy ha egy süti gluténmentes, pláne még laktózmentes is, akkor fogyni lehet tőle, de legalábbis egészségesebb, mint a nem gluténmentes társai. Hát nem! Jártam már olyan gluténmentes üzemben, ahol a sütemények alapanyaga kukorica- és rizsliszt volt, amelyek köztudottan magas glikémiás indexű termékek, a vajat a leghitványabb margarinnal, a tejszínt szintén valami olcsó és rettenetes növényi tejszínnel helyettesítették. Nehogy bárki azt gondolja, hogy egy kicsit is egészségesebbek ezek a sütik a “hagyományosknál”, pláne azzal ne áltassuk magunkat, hogy nem hizlalnak, de nyilván, azt kihasználva, hogy sokan az egészségük miatt nem ehetik meg a gluténos, laktózos élelmiszereket, horror áron tudnak venni ilyesmiket, amik, hát, legalább édesek.

A növényi tejszínre lehet számítani olyan szempontból, hogy nem kell bele semmilyen stabilizáló anyag, napok múltán is ugyanúgy áll, mint amikor a tortára került. Sőt, még hetek múlva is.  Fotó: Pixabay

A növényi tejszínnel megoldott laktózmentesség számomra elfogadhatatlan; az egyik legnevesebb ilyen termék hivatalos weboldaláról másolom ide, miből is áll ez a habalap: “víz, teljesen hidrogénezett pálmamag olaj (25%), rost, stabilizátorok: E420,E463,E401,E339; TEJfehérje, emulgeálószerek:E472e, SZÓJAlecithin (E322), E472b; aromák, színezék:E160a.”

És itt most ne is az “E”-k ijesszenek meg bárkit, hanem leginkább a hidrogénezett pálmamag olaj: a nevezett eljárás során ugyanis transzzsírsav keletkezik, amely most már hivatalosan is a legveszélyesebb élelmiszer összetevőnek számít, okolható a sok szívinfarktusért, érelmeszesedésért, agyvérzésért, egyes ráktípusok kialakulásáért. Az élvezeti értékről sem lehet túl sok jót mondani, onnan lehet megismerni, hogy a nyelven és a szájpadláson vékony filmbevonatot képez, brrr. Mondjuk az, hogy az egyik cég “Cukrászhab” néven forgalmazza ezt a rettenetet, elég rosszat sugall a cukrásziparról.

Tényleg ez kell? Még a tejérzékenyeknek sem jó, hiszen tejfehérjét tartalmaz.

Ha diétázol, akár önszántadból, akár muszájból, akkor se alkudj meg a gagyi alapanyagokkal! Csak azért ne válassz glutén- vagy laktózmentes terméket, mert az mostanában divat. Ha a testsúlyodat szeretnéd csökkenteni, akkor iktasd ki az étrendedből a magas glikémiás indexű táplálékokat (cukor, kenyér, krumpli, rizs…), és ne gondold, hogy a teljes kiőrlésű kenyér nagyságrendileg kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fehér. Ne dőlj be annak a csapdának, hogy ha az van egy termékre írva, hogy “fitt”, vagy “fitness”, akkor máris nem hizlal. Vagy, hogy a “light” termékek jobbak, mint a magasabb zsírtartalmúak – előbbiekben sokszor több a cukor, mint a nem lájtosított verziókban. Ami “bio”, annak meg aztán végképp semmi köze a fogyáshoz. De még a gluténmentességhez sincs. Aki pedig vegán, az nem eszik semmilyen állati eredetűt, se tojást, se tejterméket, de még mézet sem, viszont cukrot, fehér lisztet simán.Szóval, visszatérve az eredeti témára: ha egy rokonunk/barátunk/ismerősünk valamilyen diétát követ, mi pedig meg szeretnénk lepni őt – például – egy tortával, akkor nagyon pontosan tájékozódnunk kell a diéta fajtájáról, mert egy rosszul megválasztott alapanyaggal akár komoly egészségügyi problémákat is okozhatunk, vagy az is lehet, hogy a megajándékozott csalódottan tolja félre a neki szánt finomságot…

 

 

 

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!