Mai Móni

Fenntartható reggeli a You Tyúk szervezésében – avagy honnan kerül a tojás az asztalra?

Amikor megérkeztem Újpestre, a Szent István tér 6-ba, egyrészt örültem, hogy végre tényleg a jó címen vagyok – először a Szent István park 6-hoz mentem… -, persze, elkéstem, de ennek köszönhetően már a roppant finomnak ígérkező szarvasgombás tojásrántotta illatát éreztem meg egyből, amelyet Hack Barnabás, az Ételműhely gasztrostúdió séfje készített.

Barnabás tavaly óta működteti a helyet feleségével, Iklódi Dórával, és mindig ott van velük féléves kislányuk, Olívia is. Az Ételműhely egy barátságos, otthonos hangulatú rendezvényhelyszín, ahol Dóra és Barnabás workshopokat, vacsorákat tart, de céges események megtartására is kiadják. Most például a You Tyúk rendezett egy reggelit, amelynek során a fenntarthatóság jegyében működő vállalkozások mutatkoztak be.

Barnabás, Dóra és Olívia.

Hallottatok a You Tyúkról? Lényege, hogy családi gazdaságoktól származó friss, szabadtartású tyúkoktól származó tojást visz a vevőinek. Kis családi vállalkozások, nagyobb gazdaságok is a partnereik, akikkel kapcsolatban az az elvárás, hogy hatóságilag ellenőrzött gazdaságok legyenek, a tyúkok ne kapjanak antibiotikumot, szintetikus anyagokat, állati eredetű anyagot tartalmazó takarmányt, sokat legyenek a szabadban, és az ólban is bőven legyen helyük. A vevő pedig választ gazdát, megadja a neki szükséges mennyiséget, és az átvevőponton megkapja a kért tojásokat.

Hát ilyen You Tyúkos tojásból készült a mi tojásrántottánk – finom szarvasgombával tálalva. A szarvasgombát Farkas Szilvia hozta, aki elkötelezett a hazai szarvasgomba fogyasztás népszerűsítése mellett. Tudtátok, hogy évente Magyarországon több mint egy tonna szarvasgomba – na jó, a szóismétlés elkerülése érdekében mondjuk azt, hogy trifla – terem? És hogy csak nálunk található meg az egyetlen édes fajta? Szilvia egyébként nemcsak a gombakereséssel foglalkozik, hanem gombakereső kutyák kiképzésével is. Amikor erről beszélt, megjelent szemem előtt Manci, a mi csoki labradorunk, amint a zalai erdőkben szarvasgombát talál, de aztán Szilvia kicsit letörte a lelkesedésemet, mert hogy hát pont a zalai erdőkben nem igazán van trifla. Ellenben az Alföldön!! Na, ott rengeteg.

A tojáshoz a kenyeret a Sárika Családi Péksége hozta el, tulajdonosaik hitvallását hallgatni olyan volt, mintha a saját szavaimat hallgatnám – nemcsak az a cél, hogy előállítsunk egy terméket, hanem hogy az, amit készítünk, élményt jelentsen. Kenyereiknek meghagyják az időt, valódi kovásszal készítik el azokat, és lakóhelyükön, Bátonyterenyén nemcsak a pékség fejlődik, hanem kenyérközösség is épül.

Szólnom kell még a Grapoila fergeteges hidegen sajtolt olajairól, amelyek gyártása a zero waste technológia jegyében történik, azaz a gyártás során az alapanyag minden része felhasználásra kerül, nincs melléktermék.

Tökmag-, paprika-, szőlőmag- és dióolaj.

És ha zero waste, hát bemutatkozott a Ne pazarolj csomagolásmentes bolt, kávézó, közösségi tér: itt nemcsak műanyag csomagolás nélkül vásárolhatóak meg élelmiszerek, fűszerek, olajok, vagy akár tisztítószerek, de rendszeresen sor kerül előadásokra, workshopokra a tudatos vásárlás jegyében.

Megkóstoltuk a reggelin a Four Bites Catering finomságait: saját fejlesztésű dobozaikban szállítják ki – leginkább rendezvényekre – igényes falatkáikat, amelyek jó alapanyagokból készülnek, édesen, sósan egyaránt.A vízről nem szóltam még: kizárólag üvegpalackban, környezetbarát festékkel festve került piacra a Bubis, amely nevével ellentétben nem bubis változatban is elérhető:-)100 százalékban magyar vállalkozás, a Mátrából származó forrásvíz kerül palackozásra. Nekem nagyon megtetszett, de sajnálatomra a vállalkozás még nem tart ott, hogy vidékre is tudjon szállítani, remélem, hamarosan eljön az ideje, és akkor a cukrászdánkban is megtalálható lesz!

 

Nektek számít, hogy honnan kerül a tojás az asztalra?

 

 

 

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Brumm Méz says:

    ez de jó ! és mi is tudunk venni itt, Keszthelyen , vagy a környéken ilyen tojást ?

  2. A You Tyúk erre felénk még nem tevékenykedik, a Cekker Bevásárlóközösség berkein belül viszont van, aki tojással foglalkozik, oda érdemes benézned! https://www.facebook.com/cekkerkozosseg/


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!