Egyszer csak azon kaptam magam, hogy úgy sütnék valamit, de lehetőleg olyasmit, amit amúgy még nem készítettem, de nem kell vele sokat pepecselni. Ezek a kis párnácskák nagyon jól sikerültek, gyorsan asztalra kerültek – és bizony hamar el is fogytak.
Hozzávalók a tésztához (16-18 darab lesz belőle):
18 dkg liszt
15 dkg vaj
3 dkg cukor
fél kk só
1 kk őrölt fahéj
3-4 ek hideg víz
A töltelékhez:
15-20 dkg eperlekvár
10 dkg marcipán
A tetejére:
1 tojás
3-4 ek tej
csipet só
1. A lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a fahéjat, és a kockákra vágott vajat. Összegyúrjuk úgy, hogy közben a vizet is hozzáadjuk. Gyorsan dolgozzunk, a vaj ne olvadjon meg a kezünktől. Gombócot formázunk a tésztából, majd lapos koronggá lapítjuk, így csomagoljuk folpackba, és tesszük hűtőbe fél órára (hamarabb áthűl a korong, mint a gombóc).
2. Kinyújtjuk a tésztát kb.2 mm vastagra, és kiszaggatjuk egy 8-10 centi átmérőjű szaggatóval. Mindegyik kör közepére teszünk egy teáskanál lekvárt, és reszelünk rá a marcipánból.
3. Félbe hajtjuk a köröket, és a széleit alaposan összedolgozzuk. Sütőpapírral borított tepsire tesszük a párnákat, és lekenjük – nos, én az alábbi képen látható példányokkal kísérleteztem, mindegyiket más valamivel kentem le, majd az eredményről is beszámolok egészen pontosan.
4. Kísérletem eredményeképp azt mondhatom, a tejes-tojásos-sós keverék tökéletes választás a kenéshez. 180 fokon 15-20 perc alatt süssük meg a párnácskákat.
Epres tölteléket egyébként nagyon egyszerűen készíthetünk fagyasztott eperből: fél kiló fagyasztott epret főzzünk fel cukorral, és sűrítsük be 2 dkg étkezési keményítővel, majd hagyjuk kihűlni.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: