Érdekelne, miért is szerepel a francia jelző ennek a sütinek a nevében, de azt hiszem, ez kibogozhatatlan; rengeteg honlapon megtalálható a neten, közös jellemzőjük a két mézes lap alul-felül, középen mákos piskóta, és a piskóta és a mézes lapok között finom vajas pudingos krém. Vagyis, sokaknál margarinos, de ne rontsátok el ezt a sütit margarinnal, vaj kell bele!
Klasszikus magyar házias süti, amint ti is láthatjátok, én nem igazán találtam benne francia jellegzetességet. És nagyon finom!
Az elkészítése nem a legegyszerűbb, mivel többféle lapot kell sütni hozzá, de megéri a fáradozást.
Hozzávalók a mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
7 dkg vaj
1 ek méz
2 tojás
1 kk szódabirkarbóna
A mákos piskótához:
6 tojás
10 dkg cukor
0,5 dl olaj
0,5 dl víz
10 dkg szemes mák
5 dkg cukor
1 cs sütőpor
15 dkg liszt
A krémhez:
7 dl tej
5 tojássárgája
8 dkg keményítő
15 dkg cukor
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
1. Főzzük meg a krémet, mert annak úgyis ki kell hűlnie. Egy lábasban 1 dl kivételével forraljuk fel a tejet (adjuk hozzá a vaníliát is). Egy műanyag tálkában keverjük el a tojássárgákat a keményítővel és a cukorral, illetve a maradék 1 dl tejjel. Ezzel a keverékkel sűrítsük be a tejet folyamatos keverés közben – de épp csak forraljuk fel, amint besűrűsödött, vegyük is le a tűzről.
2. Megsütjük a mézes lapokat: a lisztet egy edényben összekeverjük a szódabikarbónával és a porcukorral. Mikróban felolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a mézet, és egy villával a két tojást is belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez ezt az elegyet, és tésztát gyúrunk belőle. Kettévesszük, és akkora lapokat nyújtunk belőle, mint a tűzhelybe való nagy tepsi (általában kb. 40×35 cm), és 160 fokos sütőben megsütjük őket egyesével, a tepsi hátulján. Kb. 10 perc kell hozzá, ne barnuljon meg nagyon.
3. A mákos piskóta következik: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket az 5 dkg cukorral habbá verjük. A sárgákat egy másik edényben (szintén gépi habverővel) kihabosítjuk a 10 deka cukorral, hozzákeverjük a vizet és az olajat is. Mehet bele a mák, a sütőporral elkevert liszt, és végül óvatosan a hab, próbáljuk meg a legkevésbé összetörni. A masszát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe – abba, amelynek a hátulján a lapokat sütöttük -, és 160 fokon süssük meg kb. 20 perc alatt.
4. A krém befejezése következik: keverjük habosra géppel a vajat a porcukorral, és kis adagokban adjuk hozzá a pudingot.Jöhet az összeállítás: alulra kerül az egyik mézes lap, erre a krém fele. A mákos piskóta jön, majd a krém másik fele, végül a második mézes lap. Még finomabb lesz, ha a mákos lap tetejére, azaz a második réteg krém alá kenünk némi baracklekvárt.A tetejére tehetünk csokit – ennek két módját alkalmazzuk általában. Az egyik, hogy 1 dl tejszínt felforrósítunk, belekeverünk 10 dkg apróra tört étcsokit, és simára keverjük – a végén 2 dkg vajat is adunk hozzá.
A másik: 10 dkg cukrot beleteszünk egy műanyag tálkába, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Mikróban felforrósítjuk, és addig kevergetjük, amíg elolvad a cukor. Ekkor hozzáadunk 10 dkg vajat, szintén megvárjuk, hogy elolvadjon, majd a végén 3 ek kakaóport adunk hozzá, amit habverővel addig keverünk, amíg az egész massza egynemű és sima nem lesz. Ezzel vonjuk be a sütit.
Ennek a sütinek jót tesz, ha állhat: másnapra a mézes lapok megszívják magukat, felpuhulnak, úgyhogy érdemes vele várni!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: