Szeretitek az almás pitét? Vagy amúgy az akármilyen almás süteményt? Ha jól emlékszem, otthoni sütögetéseimet almás süteményekkel kezdtem el, mert ha más gyümölcs nem is, de azért alma szinte mindig volt otthon, sőt, volt olyan időszak télen, amikor már muszáj volt kitalálni valamit, hogy fogyjon a pincében tárolt készlet, nehogy megrohadjon, hogy aztán azon bosszankodjunk, minekvettünkennyit, mondtamhogyhülyeség.
No de ennyit mára a tudomány és a technika világából, térjünk a receptre.
30 dkg liszt
5 dkg Bock Kékszőlőmag Mikroőrlemény
18 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 cs sütőpor
3-4 ek tejföl
csipet só
A töltelékhez:
1,2 kg hámozott, kis kockákra vágott alma (a végeredmény legyen 1,2 kg, úgyhogy számoljatok közel két kilóval, persze attól függően, milyen ügyesen hámoztok)
cukor (kb. 10 dkg, de függ az almától és a család ízlésétől is
3 dl fehérbor
3 dkg keményítő
1 tk őrölt fahéj
2. Jöhet a tészta. Ha van állványos robotgépünk, akkor a tejföl kivételével tegyünk bele mindent az üstbe, és a dagasztókarral addig kevertessük, amíg a vajat el nem dolgozza a lisztben. Ekkor mehet bele a tejföl, annyi, hogy rugalmas, nem ragacsos, nyújtható gombóccá álljon össze a tészta.
Ugyanez kézzel sem nagy vasziszt, nagyobb műanyag edénybe mehet a liszt, az őrlemény, a porcukor, a sütőpor, a só, rá a kockákra vágott vaj, és a két tenyerünk között addig sodorgatjuk, amíg nagyjából egynemű keverék nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a tejfölt, és összeállítjuk vele a tésztát.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra (alsó-felső).
4. Sütőpapírt vágunk a forma aljára (az oldalára nem kell), a tésztát szétszedjük 2/3-ad – 1/3-ad arányban, a nagyobb gombócot kinyújtjuk, és a formába tesszük úgy, hogy a sütinek majd pereme is legyen, úgy 3 centi magasan. Kinyújtjuk a kisebbik gombócot is, és ha ez megvan, beleöntjük a tésztaalapba a tölteléket, rátesszük a tetejére szánt tésztát, a széleket összedolgozzuk az ujjainkkal. Egy tojást felverünk pici sóval, ezzel lekenjük a béles tetejét, majd megszurkáljuk villával, és mehet a sütőbe, úgy nagyjából 35 percre. Mondanám, hogy amíg pirosra nem sül, de ez csak akkor látható, ha nincs szőlőmag őrlemény a tésztában, mert egyébként olyan színt kap, mintha kakaó lenne benne, ergo nem látható, mikor kezd pirulni. Hagyatkozzunk a megérzésünkre…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)