Mákos linzer citromkrémmel töltve

Tartottunk az üzemben egy próbasütős napot, amikor Helga kolléganőmmel karácsonyi aprósütiket teszteltünk.

Egy ilyen próbasütés úgy néz ki, hogy mindenki hoz valami receptet, elkészítjük, megkóstoljuk, aztán döntünk, mi marad, mi megy. Ez a citromkrémes linzer egyhangú döntés alapján került be a repertoárba, pontosan olyan, amilyennek kinéz: fantasztikus!

A receptet Helga hozta, eredetijét az Ízből tíz blogon találta; ha szeretitek a finom sütiket és a szép fotókat, látogassátok meg a blogot, mert rendkívül igényes és inspiráló. Kicsit változtattunk az eredeti recepten, mivel az ott szereplő krém mennyisége nekünk túl sok lett a megadott tésztamennyiséghez – de lehet, hogy ez a sütemény alakja miatt történt így, mivel csillag formát választottunk a szokásos kör helyett, amit aztán kis fenyőfa formával szúrtunk ki.

Hozzávalók a tésztához (nekünk 40 pár csillag lett belőle):

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás sárgája

csipet só

2 evőkanál szemes mák (nem darált)

1 tk vanília kivonat, vagy 1 vanília kikapart magjai

A citromkrémhez:

100 ml citromlé

3 citrom reszelt héja

3 tojás

8 dkg cukor

8 dkg vaj

csipet só

1. Gyúrjuk össze a linzer tésztáját: a lisztet öntsük egy tálba, tegyük bele a cukrot és a kockára vágott hideg vajat, és a két tenyerünk között dörzsölgessük össze addig, amíg egynemű száraz keveréket nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjunk belőle tésztát. Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe, amíg pihen, elkészíthetjük a krémet.

2. A krém: mivel igen kis mennyiségről van szó, kis edényt válasszunk hozzá; ebbe tegyük az összes hozzávalóját A VAJ KIVÉTELÉVEL, jól keverjük el, majd nem erős lángon addig forrósítsuk, amíg be nem sűrűsödik. Óvatosak legyünk, mert ha a tojássárga kicsapódik, akkor gusztustalan valamit kapunk végeredményül, nem lágy és selymes citromkrémet. A végén keverjük bele a vajat, és hagyjuk hűlni.

3. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, és szaggassunk belőle olyan formát, amit szeretnénk – mi, mint mondtam, a csillag mellett döntöttünk, és egy kis fenyőfát is találtunk, minden kekszpár egyik tagján még ezzel is végigmentünk, hogy az összeragasztott linzerek még jobban nézzenek ki. A kiszaggatott tésztát tegyük sütőpapírral borított tepsire, és 180 fokon 7-8 perc alatt süssük meg a linzereket.

4. Amikor megsültek a kekszek, és ki is hűltek, egy telit és egy lyukasztottat ragasszunk össze egy kis citromkrémmel; mi habzsákból nyomtuk a krémet, így nem maszatoltunk vele annyit. A kis kiszúrt tésztadarabokat is megsütöttük, és a kávé mellé adtuk a cukrászdában:-)

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »