Mai Móni

Szalonnás tejfölös langalló, azaz kenyérlángos

Rengeteg nemzet konyhájában megtalálható az élesztős, vékony tésztájú, különböző feltétekkel sülő kenyérféle. Az olaszoknál ez a pizza, nálunk meg a langalló, avagy kenyérlángos. Kár, hogy nem tudott még olyan karriert befutni, mint a pizza, de ki tudja, hátha egyszer szárnyára emeli a világhír, mert megérdemelné.

Töki pompos néven vált igazán népszerűvé nálunk, ezzel a zseniális névválasztással az itthoni siker garantált volt. Mennyivel jobban hangzik, mint a langalló, nem?

A langalló/kenyérlángos/pompos tésztája egyébként általában főtt, áttört burgonyával készül, 1 kiló liszthez úgy 30 deka krumpli kell. Ki is hagyhatjuk, persze, úgy jobban pizza jellegű lesz a tésztánk – és így is nagyon finom.

Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt (kenyérliszt az igazi)

2 dl langyos víz

1 ek cukor

3 dkg élesztő

1 dl tejföl

kb. 4 dl tej

1 vagy  1,5 ek só

1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson – azaz felhabosodjon a víz tetején.

2. A lisztet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a sót, aztán ráöntjük az élesztős vizet, a tejfölt, a tejet, és összegyúrjuk – akár kézzel, akár géppel. Jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha ragacsos, túl lágy, akkor adjunk még hozzá lisztet. Kb. egy órán át kelesszük a duplájára.

3. A megkelt tésztát gyúrjuk át, szedjük három cipóba. Tíz perc pihentetés után nyújtsuk ki az első cipót – én most vettem egy új, közel 40 centi átmérőjű zománcozott sütőtálat, ebben akartam kipróbálni a sütést. Úgyhogy kizsíroztam  és liszteztem a formát, és beletettem a kinyújtott tésztát. Megszurkáltam villával, és 15 percig 180 fokos sütőben elősütöttem.

4. Ezt követően tegyük rá a feltétet: klasszikusan tejföl, hagyma, szalonna/sonka, sajt kerül rá. Én is ezzel raktam meg a tésztát. Sok tejföl, fél fej hagyma, 10-15 deka sonka, és legalább 20 deka sajt ment rá. 5. 180 fokon addig sütöttem, amíg a sajt jól meg nem pirult a tetején. Természetesen nem muszáj kerek formában sütni, sőt, inkább tepsiben szokták, és kockára vágják a végén. Amíg az egyik langallónk sül, nyújthatjuk a következő tésztát. Nálunk általában ahogy készül, úgy fogy.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. B.Zsófi says:

    Kedves Maimóni,Mónisüti!
    Bocsánat,hogy nem a témához szólok hozzá.
    Több éve vagyunk mónisütifunok azonban többedik alkolammal csodálkozunk rá,hogy a minőség nem olyan mint régen volt.A mennyiség a minőség rovására ment.A sütemények iztelenek voltak,nehez volt a krém benne…meg se közelítette a régi színvonalat ne haragudjon hogy ezt kell írnom.
    Ez után is Önökhöz megyünk,-mert a közelben minden cukrászda pocsék-de már kissé félve.
    Köszönöm,hogy elolvasta..

  2. maimoni says:

    Kedves Zsófi, nagyon sajnálom, ha ezt tapasztalták, megondaná, melyik süti okozott csalódást?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!