A Friedmann torta már vagy öt éve része életünknek; hogy miért lett ez a neve, azt elmeséltem már ITT. Nem olyan régen egyébként meglátogatott a cukrászdánkban a torta névadója, Sanyi, feleségével, Évivel – egészen különleges ajándékokat kaptunk tőlük, amiket hamarosan meg is mutatok -, meg akarták kóstolni az igazi Friedmannt, de éppen nem volt. Aztán, azóta továbbgondoltam a sütit, és lett egy egészen érdekes, sóskaramellás változata. Hozzávalók az alaphoz:
30 dkg Győri édes zabkeksz
10 dkg vaj
A sóskaramellás réteghez:
20 dkg cukor
3 dl tejszín
10 dkg sós mogyoró
A krémhez:
3 dl tejszín
20 dkg Phildelphia (jellegű) sajt
2 ek cukor
A díszítéshez durvára tört pisztácia és mogyoró
1. A zabkekszet ledaráljuk, összekeverjük a vajjal, és 29 cm átmérőjű (én ekkorában készítem, ikeás) piteformában egyenletesen elrendezzük úgy, hogy végig a peremet is fedje a keksz. 180 fokos sütőben 12 percig sütjük, majd kivesszük, hűlni hagyjuk.
2. Amíg a kekszalap sül, elkészítjük a karamellt: a cukrot egy lábasban megkaramellizáljuk, amikor borostyán színű, lassan felöntjük a tejszínnel. Sűrűsödésig forraljuk. Belekeverjük a durvára tört sós mogyorót. A masszát a kekszalapra öntjük, és kihűtjük.
3. A tejszínt, a krémsajtot és a cukrot habbá verjük, majd egyenletesen elosztjuk a karamellás rétegen. Megszórjuk pisztáciával és mogyoróval, és kész. Szeletelés előtt érdemes hűtőben pihentetni kicsit, de ha nincs rá idő, egyből fogyasztható.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Szia Móni! Nekem folyik a karamelles cucc a tésztán. Meg fog szilárdulni, vagy vmit nagyon elbaltáztam?
Ha sűrűre főzted a karamellt, akkor meg fog szilárdulni, csak le kell hűteni!