Zserbó pite – sajnos nem lehet abbahagyni…

Karácsonyra készítettem zserbó kosárkákat; most kedves barátaimat akartam meglepni valami finomsággal, de sok időm nem volt, így jutott eszembe az a megoldás, hogy kosárkák helyett egy szép nagy pitét állítok elő. Így jóval kevesebb munkával ugyanazt az élvezetet tudtam biztosítani, mint karácsonykor a családnak.

Kiváló választás volt, rengeteg dicséretet zsebeltem be érte.

Hozzávalók egy 29 cm átmérőjű piteformához:

16 dkg liszt

4 dkg darált dió

3 dkg 20-22 %-os kakaópor

15 dkg vaj

8 dkg porcukor

1 tojás sárgája

A töltelékhez:

20 dkg darált dió

20 dkg vaj

15 dkg porcukor

4 tojás

A töltelék alá:

kb. 25 dkg lekvár (barack, meggy, szilva…a legjobb persze a házi)

A tetejére:

1 dl tejszín

10 dkg csoki

1. A tészta összeállításához az összes száraz hozzávalót tálba tesszük a vajjal, összemorzsoljuk, és a végén összegyúrjuk a tojássárgával.

2. A töltelékhez robotgéppel kihabosítjuk a vajat a porcukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, beledolgozzuk a vajas porcukorba, és utoljára forgatjuk bele a darált diót.

3. Kinyújtjuk a tésztát, és a sütőpapírral borított piteformába igazítjuk úgy, hogy körben szép perem legyen. megkenjük a lekvárral, majd beleöntjük a tölteléket. 180 fokos sütőbe tesszük a formánkat, és kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

4. Ha megsült a piténk, kihűtjük, kivesszük a formából. Felforrósítjuk a tejszínt, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, amíg szép fényes, sötétbarna masszát nem kapunk – ezzel aztán bevonjuk a sütinket.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »