Ha szereted a piskótatallért, nézd meg, milyen egyszerű otthon elkészíteni!

Ez a süti is Angliának köszönhetően került az asztalunkra, akárcsak a múltkori mogyorós keksz, ugyanis Londonban vettem egy klassz kis szakácskönyvet, amelyben a szerző gyermekkorának ízeit ígérte némi csavarral. Nos, ennek a címoldalán szerepel már a piskótatallér, ami azért, hogy finom legyek, nálunk sem ismeretlen.

A szakácskönyv érintetlenül elvolt a polcon egy évig, de most a költözés miatt ez is újra a szemem elé került, és íme, elkészült narancszselés piskótatallér.

Hozzávalók a narancszseléhez:

3 dl frissen facsart narancslé, plusz pár csepp narancsolaj/vagy narancshéj

1 citrom leve

2-3 ek porcukor

5 dkg zselatinpor

A piskótához:

4 tojás

4 ek cukor

4 ek liszt

A bevonathoz:

25 dkg 70%-os étcsoki

3 g kakaóvaj

  1. Először a narancszselét készítjük el, mert meg kell dermednie. Mi az üzemben duzzasztott zselatinnal dolgozunk, azaz a zselatint nem felfőzzük, ami amúgy kifejezetten büdös, főleg, amikor odaég. Szóval, a zselatinnal úgy a legegyszerűbb bánni, ha ráöntünk a zselatin súlyához képest kétszer annyi vizet, habverővel egyenletesen elkeverjük, majd állni hagyjuk. A zselatin beszívja a vizet, és összeáll. Ezután könnyedén tudunk belőle annyit kivenni, amennyi kell, és mikróban pillanatok alatt folyósra melegítve már keverhetjük is abba, amibe szántuk. Nos, ebben az esetben tehát az 5 dkg zselatint leöntjük 1 dl vízzel. Közben a narancslét, a narancsolajat, a citromlevet, a porcukrot elkeverjük, hozzáadjuk a meleg zselatint, jól elvegyítjük, és egy olyan sima aljú tálba vagy tepsibe öntjük, hogy fél centi vastagon álljon benne a zselés narancslé. Tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokosra. A piskótához üssük egy edénybe a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, és verjük fel gépi habverővel jó habosra, úgy 4-5 perc alatt. forgassuk bele a lisztet, majd kenjük a masszát 1 centi vastagon egy sütőpapírral borított tepsire. Süssük meg úgy 10-12 perc alatt.
  3. Vegyünk elő egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatót – túl nagy különbség ne legyen a két forma között. A nagyobbal szaggasunk köröket a piskótából, a kisebbel a zseléből. A maradék zselét újra felolvaszthatjuk, és egy kisebb edényben újra dermeszthetjük.
  4. Tegyünk a piskótakörökre zseléköröket.
  5. Olvasszuk meg a csokit vízgőz fölött, vagy óvatosan, fokozatosan, mikróban, és keverjük bele a kakaóvajat. Vonjuk be a csokival a zselés piskótákat, és hagyjuk megdermedni.Az enyémek kicsit rusztikusak lettek, viszont a csokijuk vékony és roppanós…Szeretitek?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »