Lassan egy éve, hogy Angliában jártunk , pontosabban abba a kiváltságos helyzetbe kerültünk, hogy kedves ismerőseink vendégül láttak bennünket otthonukban, amely Londontól egyórányira, Helmdonban található. Vendégeskedésünk egyik napján elvittek bennünket egy igazi, filmbe illő angol városkába, Stow-on-the-wold-ba, ahol szert tettem néhány receptes füzetre: az egyikben tradicionális angol receptek, a másikban almás receptek, a harmadikban pudingok – amiről ugye tudjuk, hogy nem feltétlenül a mi ismereteink szerinti pudingok -, a negyedikben kekszek leírásai találhatóak, kedves rajzokkal illusztrálva, amelyeknek azonban semmi közük az adott recepthez, sajnos.
Hazatérvén ezeket a füzeteket a megfelelő polc egyik megfelelő dobozkájába helyeztem, és ezzel a lendülettel meg is feledkeztem róluk. De hát mire nem jó a költözés, ugye? Az érintetlen, polcon álló dobozok is sorra kerülnek, s ha máskor nem, új helyükre kerülésekor csak belenézünk, hogy: hát ebben meg mi a csuda van…? És akkor jön a csodálkozás, hogy jééé, ezeket még Angliából hoztam…! Lapozgatni kezdtem a füzetkéket, és rájöttem, hogy egy csomó ugyanolyan recept van bennük. A kekszesen nevettem a legjobban, mert olyan elegáns nevet viselő scone-ok, meg biscuit-ek vannak benne, aztán csak vaj, liszt, tojás, meg mondjuk fahéj az egész. De mondjuk Devonshire Biscuit a neve. Amit most választottam, az a Honey Fruit elnevezést viseli, hát igen, kell bele összesen egy teáskanál méz, ami a gyümölcsösséget illeti, arról meg némi reszelt narancshéj gondoskodik. Lehetett volna mondjuk diós keksz, mert abból legalább kell bele úgy 5-6 deka, vagy csokis, mert abból is, de most ez a kötekedés részemről nem komoly ám, mert a végeredmény egészen meglepően finom lett.
Hozzávalók:
12 dkg vaj
12 dkg barnacukor (sima is jó)
1 nagy tojás
23 dkg liszt
5 dkg csokichips
1 narancs reszelt héja
6 dkg aprított dió vagy mogyoró (én pirított, durvára darált mogyorót használtam)
1 ek méz
1 tk sütőpor
csipet só
2. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a diót (mogyorót), a sütőport, a csokichipset, a sót és a narancshéjat.
3. A tojásos keverékbe belevegyítjük a száraz hozzávalókat.
4. A masszából vizes kézzel diónyi golyókat formázunk, sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk, úgy háromujjnyi távolságra egymástól.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)