Mai Móni

Zserbó kosárkák

A helyzet az, hogy desszert fronton kicsit túltoltam az idei karácsonyt. Flódninak lennie kell mindig, ez vitán felül áll. A mézes krémesünk meg annyira finom, hogy azt gondoltam, kár lenne kihagyni, hiszen úgyis jönnek a sógoromék, a szüleim, az öcsém a családjával… Szóval, leszünk elegen. Ezért aztán még bejátszottam egy habos mákost, képviselőfánkot, mert az meg apukám kedvence, és végül még úgy húsz zserbó kosárkát, mert az meg jó.

A receptet évekkel ezelőtt találtam Praliné Zsuzsinál, akit nagyon nagyra tartok, és akitől sokat tanultam már eddig is, úgyhogy mindenkinek ajánlom figyelmébe a receptjeit, aki kedveli a francia desszertek világát. Ez a kosárka finom kakaós linzertésztából, baracklekvárból, diótöltelékből és csokimázból áll, utóbbi már az én változtatásom, Zsuzsi eredetijén nincs csoki. Hozzávalók 20-22 db 10 cm átmérőjű kosárhoz – a tésztához:

35 dkg liszt
4 dkg 20-22 %-os kakaópor
5 dkg darált dió
25 dkg hideg vaj
15 dkg porcukor
1 tojás
csipet só
A diótöltelékhez:
30 dkg darált dió
30 dkg porcukor
30 dkg vaj
4 tojás
1. A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba tesszük a vajjal, és összemorzsoljuk, majd a végén beledolgozzuk a tojást is. Folpackba csavarva hűtőbe tesszük fél órára.
2. Előkészítjük a kosárka-formákat: kivajazzuk, illetve lisztezzük őket.
3. A tölteléket is összeállítjuk: a porcukrot és a vajat robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a diót, majd a tojásokat is beledolgozzuk.
4. Kinyújtjuk a tésztát, majd a kosárkákkal szaggatunk belőle köröket, és belenyomkodjuk a formákba.
5. Ezt követően baracklekvárral megkenjük a kosarak alját. 6. Habzsákba töltjük a diós masszát, és csigavonalban belenyomjuk a kosárkákba.
7. 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük a sütiket.8. Csokimáz nélkül is finom, de ha szeretjük a csokisat, akkor készítsünk ganache-t: 1 dl forró tejszínbe tördeljünk bele 10 dkg 70%-os étcsokit, keverjük addig, amíg a csoki tökéletesen el nem olvad, és egynemű, sötétbarna csokimasszát nem kapunk. Ekkor még olvasszunk bele 2 dkg vajat. Ezzel a mázzal vonjuk be a kihűlt kosárkák tetejét, és ha szeretnénk, megszórhatjuk pisztáciával.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!