Évekig nem készítettem, és most kipróbáltam több verziót. Ez lett a nyerő! Ha szeretnél olyan süteményt, amely – ha nem fogy el rögtön – hosszabb ideig is bírja kiszáradás nélkül, sőt, ha már szárad, teába mártogatva még akkor is jó, hát ezt próbáld ki.
Hozzávalók 2 kicsi, vagy egy hosszú őzgerinc- vagy püspökkenyér formához
összesen 20 dkg kandírozott/aszalt gyümölcs tetszés szerint: lehet benne narancshéj, mangó, ananász, papaya, mazsola, aszalt vörösáfonya, aszalt sárgabarack… a lényeg, hogy meglegyen a 20 dkg, úgy lesz finom
5 dkg durvára tört dió, mehet pisztácia is
5 dkg étcsoki (csokicsepp a legjobb)
18 dkg liszt
16 dkg vaj
összesen 23 dkg cukor
6 tojás
citrom- és narancshéj
1 kk szódabikarbóna
1. A kandírozott gyümölcsöket és a csokit (ha nem csokicseppel dolgozunk) apróra vágjuk, összekeverjük a dióval, a csokival, belekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a citrushéjakat.
2. A tojásokat szétválasztjuk.
3. Robotgépben felhabosítjuk a vajat 8 dkg cukorral, és keverés közben egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat.
4. Habbá verjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral, és a tojássárgás masszába forgatjuk.
5. Ebbe a masszába keverjük a szárazanyagokat úgy, hogy minél kevésbé törjük össze a fehérjehabot.
6. A keveréket vagy sütőpapírral borított, vagy lisztezett-vajazott püspökkenyér, avagy őzgerinc formába öntjük, és 180 fokon kb. 50 percig sütjük.
7. Ha megsült, hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki a formából. Ha nagyon hedonisták vagyunk, beboríthatjuk csokival.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: