Pitét enni jó. A pite olyan otthonos, gyerekkorbavisszarévedős, nagyihangulatú, illatos, finom. És soha nem állunk meg egy szeletnél, ugye… Lehet tepsis vagy kerek, kocka vagy szelet – a lényeg, hogy legyen. Almás, meggyes, szilvás, áfonyás, barackos, pudingos, vagy, mint most nálunk: túrós.
Hozzávalók egy 29 cm átmérőjű kerek piteformához, a tésztához:
40 dkg liszt
12 dkg zsír
12 dkg tejföl
12 dkg porcukor
1 tojás
fél cs sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
50 dkg túró
15 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 tojás sárgája, és külön a felvert habja
mazsola/kandírozott narancshéj/bármi más aszalt gyümölcs, ha szeretjük – de ezek ki is maradhatnak
citromhéj
2. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, akár kézzel, akár géppel. Két gombócra osztjuk, kinyújtjuk az elsőt, és az alőkészített piteformába helyezzük, a túllógó részeket levágjuk.
3. Összekeverjük a tölteléket, géppel gyorsabb lesz, de kézi habverővel is hamar megy. A tölteléket elosztjuk a tésztán.
4. Kinyújtjuk a másik tésztagombócot, és befedjük vele a piténket. A túllógó részeket levágjuk, körben pedig jól összenyomkodjuk az alsó és felső tésztalap összeérő szélét. Villával megszurkáljuk.
6. Most megmutatom végre ezt a csodálatos, alulról felfelé kinyomós piteformát. Ilyen egyszerű kivenni belőle a sütit.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)