Idén nyáron ez az egyik kedvenc tortám, igazi hűsítő finomság, nem túl édes, kellemesen savanyú, a menta pedig úgy feldobja az egészet, hogy aki csak megkóstolja, áradozik róla.
Aki meg nem kóstolja meg, többnyire azért nem teszi, mert előre kijelenti, hogy utálja a mentát.
A torta hatalmas előnye, hogy sütés nélkül készül, ráadásul fél órán belül készen van, igaz, azért egy kis időt még kell hagynunk ahhoz, hogy kellőképpen összeálljon, megdermedjen a hűtőben.
Hozzávalók a torta aljához:
1 tekercs Győri édes zabkeksz (215 g)
12 dkg vaj
1 ek kókuszreszelék
A krémhez:
3 dl habtejszín
30 dkg natúr sajtkrém
2 dl görög joghurt
3 kezeletlen héjú lime
6 ek porcukor
kis csokor menta
3 dkg zselatin (por)
- Duzzasztott zselatint készítünk: a 3 dkg zselatinporra öntünk 6 dkg hideg vizet, elkeverjük, és hagyjuk, hogy beszívja.
- A torta alapjához a zabkekszet ledaráljuk, összekeverjük a kókuszreszelékkel és az olvasztott vajjal. Egy tortatálra (vagy tortakartonra, amin a tortánkat végül tálalni szeretnénk) 26 cm átmérőre állított tortagyűrűt teszünk, és a kezünkkel, vagy egy kanállal szépen ellapogatjuk benne a vajas kekszet. Egyenletes legyen. Aztán hűtőbe tesszük dermedni.
- Kifacsarjuk a lime-ok levét, a héjukat lereszeljük.
- A tejszínt a krémsajttal és a porcukorral habbá verjük, közben hozzáadjuk a felmelegített duzzasztott zselatint (tegyük mikróba 1 percre, hogy felolvadjon, és teljesen folyós legyen), belekeverjük a joghurtot, a lime-ok levét, héját, és a végén az összeaprított mentát (mi turmixgépben aprítjuk). Az egész krémet az alapra töltjük, hűtőben dermesztjük.
- Díszíthetjük tejszínhabbal – mi ehhez 3 dl tejszínt verünk fel 1,5 ek cukorral.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: